Напрежение по време на преклонение: Украинската посланичка е искала да напусне „Св. Александър Невски“ заради Митрофанова

1
41

 

Украинската посланичка Олеся Илашчук е искала да напусне храм „Свети Александър Невски“ по време на опелото на патрийрх Неофит заради присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова. Всичко обаче минало тихо и без проблеми – това разказа пред БНТ началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов, по чиито думи „в църквата нещата се успокояват“.

„Вчера всички очакваха да стане скандал в църквата, но много рядко такива може да се получат директно. Имаше малък конфликт, в който украинската посланичка беше малко ядосана, защото присъстваше руската посланичка. Като разбра, че е там, искаше да напусне храма, но всичко мина тихо и никой не забеляза даже, че има такъв проблем. Укротихме нещата и всичко мина нормално, благодарение и на нея (бел. ред.: Илашчук), защото тя разбра, че в такива моменти не трябва да има дрязги“, разказа той.

„Разбира се, на една маса няма да седнат, седнаха на различни маси“, уточни Велинов по казуса с двете посланички.

Той благодари на всички участници в организацията на поклонението, шествието и погребението и отговори на част от критиките. „Това невиждано шествие за мен беше удоволствие да го гледам“, отбеляза Велинов.

Критики имало за това, че не са осигурени коне за тегленето на лафета, на който бе положен ковчегът с тленните останки на патриарх Неофит.

„Не че трябваше с колесница да се тегли, но в този момент само коне ми оставаше да търся. Откъде да ги намеря? От цирка ли трябваше да ги взема?! Така стана по-добре, защото той беше борец и заслужаваше армията да го съпровожда. Връзката с цар Борис Трети дойде през гвардейците, за които момчета това беше гордост“, обясни още началникът на протокола на Светия Синод.

По думите му патриархът е искал да види как един от друг застават президент, премиер, вицепремиер:

„Ако можеше да го види… това беше неговата мечта. Защо да нямаме тази доброта на патриарха?! Всички държавни институции се включиха в организацията на цялото това шествие. Всички положихме вътрешен ентусиазъм всеки да помогне с нещо. Това, което сега стана, беше с усилията на всички българи. Нямаше друго какво да се направи“.

Критики имало и заради огражданията, но по думите на Велинов е било невъзможно да се организира шествие без тях. „Много хора бяха обидени, че не давахме да се носят цветя, но мястото беше много тясно. Може да сме допуснали някои грешки – посрещаш делегации, изпращаш държавни лица. Но повтарям, че така заедно не съм виждал представителите на държавни институции“.

1 COMMENT

  1. А как въобще е допусната украинска проститутка в храма ?!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here