В Румъния се изгражда „най-голямата“ база на НАТО в Европа

0
26

 

В Румъния ще бъде изградена най-голямата военна база на НАТО в Европа, която ще струва около 2,5 милиарда евро. Правителството отпусна огромната сума за този проект, за да превърне вече съществуваща база в окръг Констанца в най-важното съоръжение на западния отбранителен алианс в Европа, съобщи Euronews.

Мярката ще позволи на НАТО да вземе решение за бързото разполагане на съвместни оперативни сили на румънска територия в случай на внезапна сериозна криза, която застрашава сигурността, националната независимост и суверенитета на страната.

Строителните работи за разширяване на съществуващата румънска 57-ма авиобаза в Михаил Когълничану вече са започнали. Целта е тя да се превърне в най-голямата военна база на НАТО в Европа, след като бъде завършена. Тя ще бъде с размерите на малък град, обхващащ площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

Командирът на авиобаза 57 Николае Крецу съобщи, че разширеното съоръжение ще включва „хангари за поддръжка, складове за гориво, боеприпаси, оборудване, авиационни технически материали, симулатори, съоръжения за хранене, настаняване и всичко, което е необходимо за поддържане на операцията и мисиите на база с такъв размер.

Базата ще има капацитет да приеме постоянно до 10 000 войници от НАТО и техните семейства. Освен че включва нови писти, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, базата ще осигури и подкрепа за семействата на  персонала като училища, детски градини, магазини и болница.

Този нов проект е продължение на предишни подобрения на въздушни бази в Румъния с почти 300 милиона долара, похарчени за авиобаза 71 близо до Кампия Турзии и тренировъчно съоръжение в Чинку.

Румъния даде одобри оперативно разполагане на сили на НАТО на своя територия за 2024 г. в случай на сериозни заплахи за националната сигурност на страната.  Тя се превърна в стратегическа фокусна точка както за САЩ, така и за НАТО, тъй като се стреми да засили способността си да извършва операции в региона.

В допълнение към изтребителите, опериращи както от База 71, така и от База 75, Военновъздушните сили на САЩ също така рутинно използват дронове за наблюдение в района, за да гарантират сигурността близо до границата на Румъния с Украйна и Черно море.

През ноември Румъния откри Европейския център за обучение във военновъздушната база във Фетещи. Именно там украински, румънски и други натовски пилоти ще бъдат обучавани да управляват американските самолети F-16 .

„Базата Михаил Когълничану ще се превърне в най-важната постоянна военна структура на НАТО в непосредствена близост до конфликта в Украйна. Малко вероятно е този конфликт да приключи тази година, през 2025 г. или през 2026 г. Това вероятно ще бъде дългосрочен конфликт“, коментира румънският военен и политически анализатор Дорин Попеску.

Крецу каза: „В допълнение към съществуващите способности на 57-ма авиобаза, ние проектираме необходимата инфраструктура, за да можем да приемем и поддържаме наземни способности, за специални операции или всякакъв друг вид военна способност, която е необходима за осигуряване на отговор в текущия контекст на сигурността.“

Във въздушната база Михаил Когълничану в момента е разположен на около 5000 души американски и румънски персонал.

Плановете за българската база край Ямбол са до 5000 души

Миналата есен България обяви изграждането на военен лагер за разполагане на многонационална бойна група на НАТО на територията на страната. Стойността на проекта се оценява на над 50 милиона евро.

Предвижда се да бъдат изградени нови сгради и съоръжения край Ямбол за разполагане на бойната група на алианса.

Предложението за нова база за бойната група на НАТО в България дойде след срещата на алианса във Вилнюс през юли 2023 г. Тогава бяха приети нови регионални планове на алианса за първи път от края на Студената война. Плановете са за възпиране при евентуално нападение от Русия.

Числеността на една бригада на НАТО може да варира от 4000 (лека механизирана бригада) до 8000 души, ако към нея бъдат придадени и други подразделения. В съобщенията се казва, че базата ще е с капацитет за 5000 души. Това не означава, че алиансът ще разположи  четири пъти повече войници, отколкото има в момента, а че България трябва да има инфраструктура, готова да поеме такъв брой войници.

Тези войници няма да са постоянно разположени в новата база, а ще идват за учения. Целта на тези учения е да се покаже, че бойната група може да действа като бригада.

източник: euractiv.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here