Наришкин: Франция готви контингент от 2000 души за Украйна. Ще го сполети съдбата на всички французи, идвали с меч в руския свят

0
31

 

Русия има данни, че Франция вече подготвя военен контингент за изпращане в Украйна, като на първоначален етап той ще възлиза на около 2000 души. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация Сергей Наришкин. Според него френската армия се опасява, че такова значимо подразделение няма да може тихомълком да бъде прехвърлено в Украйна и разположено там, предаде ТАСС.

„Сегашното ръководство на страната (Франция – бел. ТАСС) не се интересува от смъртта на обикновените французи и тревогите на генералите. По данни, получени от руското външно разузнаване, вече се подготвя контингент за изпращане в Украйна. На първоначален етап ще бъдат около 2000 души“, отбеляза Наришкин.

Според него френските военни се опасяват, че такова значимо подразделение няма да може тихомълком да бъде прехвърлено в Украйна и разположено там. „По този начин той ще стане приоритетна легитимна цел за атаки от руските въоръжени сили. Това означава, че ще го сполети съдбата на всички французи, които някога са идвали на територията на Руския свят с меч“, предупреди Наришкин.

Френският президент Еманюел Макрон отлага признаването на смъртта на френски войници в Украйна, страхувайки се от протести на фона на продължаващите протести на фермерите, коментира още шефът на руското външно разузнаване. „Макрон рано или късно ще трябва да разкрие грозната истина, но ще се опита да забави максимално „признанието“. Както казват в Елисейския дворец, броят на смъртните случаи във Франция „вече е надхвърлил психологически значим праг“. Публикуването на такива чувствителни данни може да провокира гражданите да протестират, особено на фона на масови антиправителствени протести на фермери в цялата страна“, отбеляза Наришкин.

Според шефа на руското външно разузнаване френската армия сега е „видимо загрижена от увеличения брой французи“, убити в Украйна. „Отбелязва се, че само в резултат на унищожаването от руските въоръжени сили на пункт за временно разполагане на чужденци край Харков на 17 януари бяха убити „десетки френски граждани“ и оттогава „подобни атаки се превърнаха в норма в украинския конфликт.” Както неофициално признава френското министерство на въоръжените сили, такива загуби страната не е познавала в чужбина от войната в Алжир през втората половина на ХХ век”, обясни Наришкин. „Военното ръководство също се опасява от недоволство сред действащите офицери от средното ниво на френската армия. Сред загиналите има „непропорционално много“ от тях и на настоящия етап вече има проблеми с намирането на „доброволци“ за ротация и „замяната им“ на украинския театър на военните действия”, подчерта той.

Директорът на Службата за външно разузнаване също така посочи, че в Париж внимателно крият не само броя на загубите, но и самия факт на участието на френските военни в Украйна. „Поради това съпричастните ведомства бързат в търсене на решения на практически въпроси: мъртвите трябва да бъдат погребани, трябва да бъдат изплатени обезщетения на семействата и пенсии на инвалидите. Всичко това изисква подходяща документация, а по-нататъшното „двойно счетоводство на смъртта” е изпълнено със съдебни дела от недоволни роднини”, отбеляза Наришкин.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here