Николай Денков: Имам доверие на Мария Габриел, ако е готова – да се върне на преговорите

0
8

 

„Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим по разумен начин“, заяви тази сутрин премиерът в оставка Николай Денков.

„Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е готова – да се върне на преговорите и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води“, каза той по БТВ с уточнението, че тази негова позиция не е обсъдена с останалите лидери на ПП-ДБ.

„Това е единствената възможност, която може да ни изкара позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение, не съм сигурен, че другите политици от ПП са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход няма. Единственият начин е да се върнем отново на правилния път, по който се търси съгласие. Ако някой трябва да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна.Не се моля на никой, нашият акт вчера беше много ясен – или ще работим по нашата програма, или България отива към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС“, допълни Денков.

Според Денков в преговорите трябва да участват лидерите на формациите.

Денков обяви, че е изпратил декларация с несъгласие да бъде част от кабинета на Мария Габриел. Едно копие е изпатено в Народното събрание, а другото е при президента, каза той пред Мария Цънцарова от БТВ.

„Вчера до 13 ч. бяхме на преговори. В 13 ч. влезе пиарът на ГЕРБ-СДС, каза на преговорния екип „Време е“ и те станаха и си тръгнаха. Научих, че има списък с имена на министри от медиите, когато беше представен в президентството. Преди това и в личен разговор с г-жа Габриел и по време на преговорите изрично я попитахме нали няма да внесат имена, които не сме съгласували, тя каза: „Това няма да стане, това няма да съм аз“, разкри Денков.

По думите му преговорите са били прекъснати на финалната права.

 

Николай Денков посочи, че той самият не се е съгласявал да заема поста на министър по европейските въпроси.

„Бяхме стигнали почти до края. Обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице и 3-4 параграфа, които трябваше да се уточнят по споразумението.

През цялото време казвахме „нека да довършим този процес“, но някой друг дръпна шалтера и изпрати Габриел при президента с този списък“, заяви премиерът в оставка.

„Все още се надявам, че разумът ще надделее, имаме още пет дни и да довършим преговорите по разумен начин. Не я каня, казвам, че в този момент има един начин да излезем позитивно – да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни с участието на лидерите, така че да има общо решение.

През последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никой от наша страна, не участваше в тези преговори и сега най-вероятно ще се опита да прехвърли цялата вина за тази нелепа ситуация на преговорния си екип“, каза Николай Денков.

„Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е готова – да се върне на преговорите и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води“, допълни Денков пред Би Ти Ви.  По думите му тази негова позиция не е обсъдена с останалите лидери на ПП-ДБ.

„Това е единствената възможност, която може да ни изкара позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение, не съм сигурен, че другите политици от ПП са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход няма. Единственият начин е да се върнем отново на правилния път, по който се търси съгласие. Ако някой трябва да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна. Не се моля на никой, нашият акт вчера беше много ясен – или ще работим по нашата програма, или България отива към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС“, допълни Денков.

Той обясни, че решението да се занесе списъка с министри в президентството без да бъде съгласуван с тях съответства на интересите на мафията. По думите му преговорите са били прекъснати на финалната права.

„Все още се надявам, че разумът ще надделее, имаме още пет дни да довършим преговорите по разумен начин. Не я каня, казвам, че в този момент има един начин да излезем позитивно от ситуацията – да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни с участието на лидерите, така че да има общо решение“, каза Николай Денков.

източник: Епицентър.бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here