Повече от две трети от руснаците в чужбина са гласували за Путин

0
7

 

Кремъл „няма намерение да се оправдава пред никого“ с резултатите от президентските избори в Русия, заяви Дмитрий Песков

 

Повече от две трети от избирателите, гласували в чужбина, са дали гласа си за настоящия държавен глава Владимир Путин на последните президентски избори на Руската федерация. По данни на Централната избирателна комисия на Руската федерация в чужбина гласуването е било организирано в 288 избирателни секции, а гласувалите са били общо 383 553 души.

Междувременно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в коментар за списание Newsweek съобщи, че наблюдатели от различни страни, които са присъствали на президентските избори в Руската федерация, не са открили никакви нарушения по време на гласуването, „така че Кремъл не възнамерява да се оправдава пред никого за резултатите от него“. 

Песков посочи още, че Русия „изрично не е поканила наблюдатели“ от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), тъй като смята, че „техните опити за намеса“ във вътрешните работи на държавата са „неприемливи“.

„Убедителната победа на г-н Путин отразява две неща: степента на консолидация на обществото около програмата на президента и малкия брой на онези, които са му опозиция“, каза Песков.

„Нямаше сериозни протести или актове на вандализъм нито в Русия, нито в чужбина, само изолирани случаи“, добави той, коментирайки инциденти с разваляне на бюлетини и палежи в избирателни секции в Руската федерация и граждански демонстрации в чужбина.

Изборите за президент на Русия се проведоха от 15 до 17 март. За първи път те се проведоха в рамките на три дни и чрез дистанционно електронно гласуване, което имаше в около една трета от областите в страната. Според ЦИК, след обработка на 100% от протоколите, сегашният държавен глава Владимир Путин печели с 87,28% от гласовете. Кандидатът на Комунистическата партия Николай Харитонов печели 4,31%, Владислав Даванков от Нови хора – 3,85%, Леонид Слуцки (ЛДПР) – 3,2%.

BIG5, по информации на ТАСС

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here