Русия обвини Международния олимпийски комитет в унищожаване на идеята за олимпизъм

0
31

 

Високопоставен представител на МОК заяви, че не изключва възможността руските спортисти да бъдат санкционирани

 

Руската федерация възприема негативно решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани участието на руски и беларуски спортисти в олимпийския парад и да не зачита техните медали. Това каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери.

„Ние възприемаме това негативно, разбира се. Това е унищожаване на идеята за олимпизъм, това е накърняване на интересите на спортистите, на олимпийците. Разбира се, това е в абсолютно противоречие с цялата идеология на олимпийското движение, това абсолютно не изглежда добре за МОК“, каза представителят на Кремъл, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Ден преди това Джеймс Маклауд, директор на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК, каза, че МОК е забранил на руски и беларуски спортисти да участват в парада на спортистите на церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2024 г., която ще се проведе в Париж. Маклауд отбеляза, че решение за участието на спортистите в церемонията по закриването на игрите ще бъде взето по-късно.

ТАСС припомня, че през декември 2023 г. МОК разреши на руснаците да участват на Олимпийските игри в Париж в неутрален статут. Организацията отбеляза, че руснаците и беларусите няма да бъдат допуснати до участие във всички отборни състезания. Лица, които активно подкрепят военните усилия и са свързани с военни или организации за национална сигурност, също ще бъдат отказани да участват в Олимпиадата. Официални лица няма да бъдат акредитирани за състезанието. На Олимпиадата ще бъде забранено показването на официални символи на Русия и Беларус.

BIG5, в превод от ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here