България и САЩ ще си сътрудничат за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

0
25

 

България и Съединените щати ще си сътрудничат за изграждането на два блока на АЕЦ „Козлодуй“, решиха депутатите окончателно. Става въпрос за седми и осми блок на централата, предаде бТВ.

Това е поредната стъпка към изграждането на нов реактор с мощност около 1000 мегавата.

Законопроектът за ратифициране на споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България бе прието преди това в комисия по енергетика с подкрепата на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ , ДПС и „Има такъв народ“.

Споразумението беше подписано в София на 12 февруари 2024 година.

Междувременно Народното събрание гласува, че финансовото министерство трябва да покрие дефицит от 1 милиард лева, за да се попълни дупката във фонд „Сигурност на електро-енергийната система“.

Финансовият министър трябва да покрие дефицита в него до 31 март, решиха депутатите, които приеха решение за действия във връзка с ликвидни проблеми във фонда.

Фондът трябва да компенсира дружествата, снабдяващи битовите потребители с ток при частичната либерализация на пазара това лято.

Предложението беше подкрепено от всички парламентарни групи с изключение на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here