Ваймарският триъгълник – срещу Русия

0
19

 

Какво обсъдиха Макрон, Шолц и Туск в Берлин?

 

Франция, Германия и Полша възраждат проекта за Ваймарския триъгълник, изпълвайки го с различно идейно и практическо съдържание, различно от първоначалното.

Тройният съюз на Париж, Берлин и Варшава, създаден със споразумение във Ваймар, Германия през 1991 г. като механизъм за ускоряване на интеграцията на постсоциалистическа Полша в евроатлантическите структури, поради недоволството на Запада от тежкото положение на украинската армия на фронта възнамерява да поеме ролята на основен доставчик на оръжие и боеприпаси за Украйна.

На 15 март в Берлин се проведе тристранна среща между френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и полския премиер Доналд Туск, на която бяха обсъдени стъпките за спасяване на необандеровския режим на Зеленски, включително чешката инициатива за закупуване на 800 хиляди снаряда за украинските въоръжени сили.

Ваймарският триъгълник сега се нарича „артилерийска коалиция“; снарядите ще бъдат закупени със замразените руски активи (4 милиарда долара). Макрон, Шолц и Туск отказаха да говорят за други подробности от срещата.

Фактът за възраждането на Ваймарския триъгълник след толкова години летаргия води до определени изводи.

Първо, удивително е колко лесно един първоначално мирен блок променя усмивката си на зла озъбена гримаса и преминава от лозунги за откритост и приятелство към кръвожадни викове за необходимостта да се нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле!

Това разкрива грабителската същност на евроинтеграционните проекти. Под външното кадифе на приятелството те винаги съдържат твърд военен компонент. Франция, Германия и Полша са трите водещи военни сили в ЕС, тяхното военно-политическо и военно-техническо партньорство е насочено към укрепване на ударния потенциал на ЕС.

Няма членство в ЕС без тясно сътрудничество с НАТО. Страни като Ирландия, Малта, Швейцария и Кипър не са членове на алианса, но участват в стратегията за сдържане на Русия и оказване на помощ на Украйна. Подкрепяйки европейската интеграция на Украйна, Ваймарският триъгълник по този начин подкрепя нейната милитаризация, в противоречие с една от целите на СВО – демилитаризиране на режима в Киев.

Второ, геополитическата ос Париж-Берлин-Варшава стана възможна след завръщането на лидера на опозиционната „Гражданска платформа“ (ГП) Доналд Туск на поста министър-председател на Полша. ГП е основният опонент на досега управляващата партия „Право и справедливост“ (PiS). ГП традиционно се смята за прогерманска, PiS – за проамериканска.

С появата на геополитическата ос Берлин-Варшава, Париж сметна за най-добре да стане трети, за да не се окаже в геополитическите кулоари. За Франция сближаването между Германия и Полша е равносилно на изолация и загуба на влияние върху европейската политика. Макрон веднага взе висок тон, заплашвайки да изпрати френски войски в Украйна, за да увеличи значението си във Ваймарския триъгълник и да привлече подкрепата на Варшава.

В Париж разбират: Полша задълбочава сътрудничеството с германците поради сдържаната позиция на французите по отношение на нарастващите разходи за поддръжка на Украйна и нейната армия. Във финансово отношение Берлин харчи много повече за Зеленски, отколкото Париж. Париж отвръща, че за разлика от германците, той открито доставя на Киев ракети с голям обсег, докато Берлин се колебае.

Варшава винаги играе на френско-германските противоречия на европейската сцена: сближавайки се с Париж, тя сдържа Берлин, сближавайки се с Берлин, сдържа Париж. Тричленната геополитическа структура Париж – Берлин – Варшава отговаря на интересите на последната, тъй като географски „пронизва“ континентална Европа от Ламанша до западните граници на Евразия.

Трето, единството на Париж, Берлин и Варшава е продиктувано от опасенията от спечелването на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември 2024 г. и намаляването на ролята на Вашингтон в НАТО и влиянието му в Европа като цяло.

Франция, Германия и Полша възнамеряват да увеличат стратегическата автономия на ЕС в момент, когато евентуалния спад в участието на САЩ в европейските дела при Тръмп ще лиши алианса от възможния нападателен импулс.

Американските демократи и администрацията на Байдън са доволни от този вариант. Ако Тръмп загуби изборите, страните от Ваймарския триъгълник ще останат в стратегически съюз със САЩ. Ако Тръмп спечели, те ще поведат Европа по предишния русофобски курс, очертан от администрацията на Байдън. Присъствието на Полша гарантира запазването на проамериканската ориентация в триъгълника и ако Париж и Берлин решат да играят своята игра, Варшава, като протеже на САЩ, ще им пречи отвътре.

Има редица съществени разлики между Париж, Берлин и Варшава, които размиват тяхната сплотеност. Франция и Полша са за изпращане на натовски войници в Украйна, Германия действа определено по-сдържано.

В близко бъдеще Ваймарският триъгълник ще засили сътрудничеството с Испания, Италия, Португалия, Гърция, тъй като собственият им военно-промишлен комплекс не е достатъчен, за да постигне целите си, както и с балтийските страни, тъй като геополитическата логика изисква обединение на русофобските режими по западните граници на Русия.

източник: Фонд за стратегическа култура; в превод от Поглед.инфо

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here