Песков: Русия ще използва всички механизми, за да отговори на конфискацията на активи

0
19

 

По-рано германският канцлер Олаф Шолц заяви, че приходите от руски активи, замразени в Европа, не принадлежат на никого и следователно могат да бъдат използвани за закупуване на боеприпаси за Киев

 

Русия ще използва всички възможни механизми, за да отговори на конфискацията на нейните активи от Запада, но нейният отговор няма да бъде огледален. Това каза на брифинг прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предава ТАСС.

Ние ще използваме всички възможни съдебни механизми – тези, които са налични сега, както се появят в бъдеще, ще използваме всички възможни тогава“, отбеляза представителят на Кремъл. „На базата на реципрочност ние – не огледално, но доколкото това съответства, в наш интерес е да изберем други методи за отговор.“

Западните страни периодично повдигат въпроса за използването на замразени руски активи за подпомагане на Украйна, дори до конфискуването им. Двудневна среща на върха на ЕС, която започва в четвъртък, ще разгледа възможността за прехвърляне на доходи от руски активи към Киев. Тези средства трябва да бъдат използвани за закупуване на оръжие.

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че приходите от замразените руски активи не принадлежат на никого и следователно могат да бъдат използвани за закупуване на боеприпаси за Киев. Тази оценка той изрази в Брюксел при пристигането си на срещата на върха на ЕС.

Шолц отбеляза със задоволство, че страните от ЕС са се съгласили не само да разширят производството на боеприпаси в самата Европа, но и да ги закупуват на световните пазари.

По-рано върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза, че това предложение включва използването на 90% от приходите от замразени активи за закупуване на снаряди за Украйна. Други 10% ще отидат в бюджета на ЕС за последваща подкрепа на украинския военно-промишлен комплекс.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here