ЕС се надява да прехвърли 1 милиард евро от руски активи в оръжия за Украйна до 1 юли

0
20

 

ЕС се надява да прехвърли 1 милиард евро от руски активи в оръжия за Украйна до 1 юли, ако успее бързо да завърши разработването на механизъм за изтеглянето им. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщиха руски медии.

„Можем да изпратим първия милиард до 1 юли, ако успеем бързо да завършим разработването на механизма за теглене“, каза тя. Според фон дер Лайен на срещата „лидерите на ЕС изразиха подкрепа за предложенията на Европейската комисия“ за използване на печалбите от руски активи за военна помощ на Украйна чрез Европейския фонд за мир и бюджета на общността. През 2024 г. ЕК се надява да получи общо около 3 милиарда евро, ако бъде одобрен механизмът за експроприация на тези приходи, каза тя.

Участниците в срещата не одобриха този механизъм, като инструктираха Съвета на ЕС на ниво министри да продължи развитието му. Общо над 200 милиарда евро активи на Централната банка на Руската федерация са замразени в страните от ЕС.

ЕК и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел предлагат 90% от тези приходи да бъдат заделени за закупуване на оръжия за Киев и други 10% да бъдат прехвърлени в бюджета на ЕС за финансиране на отбранителната индустрия на Украйна. Преди това Европейската комисия предложи тези средства да се използват за финансиране на програма за бюджетна помощ за Киев в размер на 50 милиарда евро до 2027 г. Белгийското правителство, което има юрисдикция над платформата Euroclear, където са замразени 190 милиарда евро на Руската федерация, обеща директно да прехвърли на Украйна средствата, получени чрез облагане на приходите от тези активи.

През февруари страните от ЕС одобриха резолюция на Европейската комисия, според която доходите от руски активи не принадлежат на Русия. Според експерти в банковите среди това горе-долу отговаря на тезата, че доходите от банков депозит не са на неговия собственик.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here