Половин милион рубли за кървавата атака. Публикуваха разпита на заподозрян за нападението срещу Крокус

0
14

 

Броят на жертвите на терористичната атака край Москва достигна 143.

Един от задържаните по подозрение за терористична атака в Crocus City Hall каза, че са му били обещани около 500 хиляди рубли за убийството. Видеото от разпита беше публикувано Telegram канала си главният редактор на RT Маргарита Симонян.

Задържаният разказа, че на 4 март е летял от Турция за Русия. Според него преди около месец неизвестни лица са се свързали с него чрез Telegram и са предложили да убият „всякакви“ хора на посоченото място.

„Слушах урока на проповедника на телеграма, неговият помощник ми писа“, каза задържаният.

Оръжието е предадено на заподозрения от неизвестни лица, каза той. Освен това мъжът твърди, че половината от сумата вече е преведена по банковата му карта, но той уж я е загубил.

По-късно Симонян публикува видео с друг заподозрян за терористичната атака на Крокус, когото нарече „лидер“. Той заяви, че живее в хостел в Дмитровски район на Москва заедно с друг задържан. След това са наели апартамент. Общо в столицата са престояли около 15-20 дни, разказа мъжът.

Заподозреният допълни, че преди около 10-12 дни се срещнал по телеграм с някакъв Абдулла – използвал личния си телефон, за да си кореспондира с него. Твърди се, че Абдула обещал, че ще помогне с работата.

Първата им среща станала при закупуването на автомобил, който Абдула купил от свои роднини, разказа задържаният. Планирали да използват колата като такси, твърди той.

В своя канал в Telegram Симонян написа, че западните разузнавателни служби „знаеха вчера“, че извършителите на терористичната атака са подобни на представители на Ислямска държава, така че те „започнаха да подхранват тази версия“.

„Отново. Те знаеха кои са изпълнителите. Преди ареста. Това е пряко участие”, убеден е главният редактор на RT.

Терористичната атака в концертната зала „Крокус Сити Хол“ в Красногорск близо до Москва беше извършена в петък вечерта, 22 март. Въоръжени хора в камуфлажи и маски откриха огън преди концерта на група „Пикник“, след което избягаха. По време на атаката в сградата на Крокус избухва пожар, който е локализиран чак на следващата сутрин.

По последни данни на Следствения комитет броят на загиналите при терористичната атака в „Крокус Сити Хол“ достигна 115 души. Телеграм каналът „112“ пише за 150 жертви.

Симонян съобщава за 143 смъртни случая, а Baza също предоставя същите данни.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов заяви, че броят на жертвите на терористичната атака ще нарасне „значително“. По думите му в болницата в Москва и региона има 121 хоспитализирани.

Директорът на ФСБ Александър Бортников докладва на руския президент Владимир Путин за задържането на 11 души, замесени в терористичната атака в Crocus City Hall. Според него четирима от тях са преки извършители. Според разузнаването терористите са планирали да преминат руско-украинската граница и са имали контакти от украинска страна. Образувано е наказателно дело за терористична атака.

BIG5, в превод от RTVI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here