Лавров: Вампирите все още се опитват да поддържат неоколониално господство

0
17

 

„Президентът (Путин) използва образни изрази. Той говори за вампирите, как те се опитват да управляват света и да живеят за сметка на другите. И все още се опитват да поддържат такова неоколониално господство в донякъде облагородени форми“, заяви руският външен министър. 

„Югославия и Украйна са в една категория с последвалите авантюри, най-грубите агресии в Ирак, Либия, Сирия, абсолютно без никаква международна правна основа“, коментира още руският външен министър.

Действията на западните държави в Украйна са продиктувани от желанието Русия да не бъде велика сила. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за генералния директор на ТАСС Андрей Кондрашов за филма „Белград“ по телевизионния канал „Россия-1“.

Коментирайки общоприетото мнение в Белград, че войната, която се води днес в Украйна, е започнала не през 2014 г., не след преврата, а през 1999 г., когато Западът е престанал да крие всичките си стремежи към агресия, Лавров отбеляза, че това абсолютно съвпада с руските визия, която руският президент Владимир Путин многократно очертава в последните си интервюта.

„Всичко започна, когато след изчезването на Съветския съюз – нека не говорим за причините и да не плачем отново – американците почувстваха, че „полето“ е свободно, че от тази страна на полето не са останали спаринг партньори и че всички трябва да се наредят в една редица“, подчерта министърът. – Сигурен съм, че ако в онзи момент те не са смятали, че е необходимо да „отнемат“ Сърбия, Украйна, а да ни попречат да станем отново велика сила, а да си останем регионална Руска федерация с огромен брой американски съветници в нашите икономически, финансови и банкови структури – това е факт“.

Според Лавров хегемоните са се опитали да увековечат своето господство, като „живеят за сметка на другите“. „Президентът използва образни изрази. Той говори за вампирите, как те се опитват да управляват света и да живеят за сметка на другите. И все още се опитват да поддържат такова неоколониално господство в донякъде облагородени форми“, продължи Лавров. – Съединените щати остават една от двете най-големи, най-мощни сили. Те бързо започнаха да „пренасочват“ всичките си амбиции и късмета към практически действия. Югославия и Украйна са в една категория с последвалите авантюри, най-грубите агресии в Ирак, Либия, Сирия, абсолютно без никаква международна правна основа“.

Лавров припомни също, че САЩ са отишли в Афганистан със „симпатиите“ на Съвета за сигурност на ООН след атаката срещу кулите близнаци на 11 септември 2001 г. „Президентът Путин беше първият, който се обади на президента на САЩ Джордж У. Буш и предложи всякаква помощ и подкрепа. Никой не възрази или нарече влизането на американските коалиционни войски в Афганистан агресия или окупация. Всички разбраха, че трябва да се понесе отговорност за такъв терористичен акт“, отбеляза руският външен министър. – Двадесетте години престой в Афганистан показаха, че американците не са се борили с никакъв тероризъм. Там създадоха структури и организации, които по-късно прераснаха в „Ал Кайда“. След това започнаха да я използват, за да накажат и провокират неудобни режими в Близкия изток и други региони.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here