Пеевски: Няма да подкрепим правителство с втория мандат

0
29

 

Ако Радев прецени и връчи третия мандат на ДПС, ние ще го върнем, поясни той

ДПС няма да подкрепи правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ, заяви председателят на партията Делян Пеевски в изявление, разпространено до медиите. Той анонсира още, че ако президентът Румен Радев връчи третия мандат на негова партия, тя ще го върне. Пеевски призовава за максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори и сформиране на стабилно, ценностно евроатлантическо мнозинство в следващия парламент.

Пълният текст на изявлението:

ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната.

Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС.

Днес научихме от изявлението на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента.

Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно “Възраждане” биха били абсолютно безпринципни.

Ако Президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими.

За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които да България да има евроатлантическо мнозинство и правителство.

Благодаря на колегите, с които за тези 9 месеца успяхме да направим най-важното – да върнем властта в парламента, да направим промените в Конституцията, да утвърдим евроатлантическата позиция на България и да се включим активно в помощта за Украйна.

Тези политики трябва да продължат и в следващия парламент, за да се довършат започнатите реформи на съдебната система и борбата с корупцията.

И най-важното, да се сформира стабилно, ценностно евроатлантическо мнозинство, което ще работи за хората и европейска България.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here