„В противен случай Америка ще свърши“: Мъск ще подкрепи Тръмп?

0
19

 

Предприемачът Илон Мъск, който в миналото е подкрепял демократите, зае страната на Републиканската партия в настоящата президентска надпревара в Съединените щати. Напоследък често се съобщава за неговите конфликти с Белия дом; самият той често е изразявал подкрепа за различни републиканци. Какво повлия на позицията на най-богатия човек в света и как се чувства той към основния кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп?

 

За победата на Републиканската партия се обяви най-богатият човек в света Илън Мъск, който все още не е давал категорични изявления за подкрепа на една или друга политическа сила в настоящата президентска надпревара в САЩ . Той призна, че преди няколко години е „гласувал на 100% за демократите“, но сега бизнесменът смята, че страната се нуждае от „червена вълна“, тоест републиканска власт, пише в обзорен материал ТАСС.

„В противен случай Америка ще свърши“, написа Мъск в X (бивш Twitter).

Мъск против Байдън

Борбата за президентския пост в САЩ се очаква да се развие между бившия американски президент Доналд Тръмп, представляващ републиканците, и настоящия държавен глава, демократа Джо Байдън.

Напоследък Мъск беше особено активен в критиките на американския лидер, по-специално заради политиката му към нелегалните мигранти, които днес се превърнаха в един от обсъжданите проблеми на страната. Според бизнесмена Байдън не прави нищо, за да предотврати техните престъпления. Той се изказа на фона на съобщенията, че през първите месеци на 2024 г. организирани банди от мигранти от страни от Латинска Америка са ограбили над 900 домове в Лос Анджелис.

Освен това Мъск е сигурен, че Байдън нагло лъже, когато казва, че иска да реши проблема с притока на нелегални имигранти в Съединените щати, тъй като според бизнесмена миграционната криза е следствие от решенията на президента себе си.

Според ръководителя на Tesla и SpaceX, политиката на сегашната американска администрация в тази област е превърнала САЩ в убежище за най-опасните престъпници от цял ​​свят. В началото на март бизнесмен разкритикува администрацията на Байдън за това че тайно е довела 320 000 „непроверени“ мигранти в Съединените щати, като по този начин е поставила основите „за нещо много по-лошо от 11 септември“.

„Тази администрация едновременно внася избиратели и създава заплаха за националната сигурност от непроверени нелегални имигранти“, възмути се Мъск.

Отношенията между предприемача и Демократическата партия започнаха да се нажежават отдавна. Те започнаха да говорят за това особено активно през януари 2022 г., когато Байдън публикува видео в X, където стои до изпълнителния директор на General Motors Мери Бара. След това президентът каза, че компании като GM и Ford правят „повече електрически превозни средства в Съединените щати от всякога“.

Мъск беше възмутен от липсата на споменаване на неговата компания Tesla, един от водещите производители на електрически превозни средства, в речта на президента.

„Стигна се дотам, че колкото и да е странно, на никой в ​​администрацията дори не беше позволено да произнесе думата Tesla! Общественото възмущение и медиен натиск върху това изявление го принудиха (Байдън – бел. ТАСС) да признае, че Tesla наистина води електрическите превозни средства Не бих го нарекъл похвала“, каза Мъск, цитиран от CNBC.

И въпреки че по-късно Белият дом се опита да изглади ситуацията, американската администрация все още не успя да спечели благоволението на милиардера. След като гласува за Хилари Клинтън през 2016 г. и след това за Байдън през 2020 г., Мъск обеща още на междинните избори през 2022 г., че ще поеме по различен път. „Като се имат предвид непровокираните атаки срещу мен от водещи демократи и много студеното отношение към Tesla и SpaceX, възнамерявам да гласувам за републиканци през ноември“, написа Мъск в X по това време.

Миналия май той каза, че би искал да види „нормален човек“ като президент на Съединените щати. „Има една стара поговорка: по-добре ще бъдем управлявани от случайни хора в телефонния указател, а не от завършили Харвард“, каза той на въпрос дали съжалява, че е гласувал за Байдън през 2020 г.

„Не мога да си представя да гласувам за Байдън този път“, каза Мъск през януари.

Ще подкрепи ли Тръмп?

Подобно на много бизнес лидери, Мъск дарява на кандидати от двете партии от години. Той обаче не харчи много пари за президентските избори и инвестициите му по правило бяха разпределени поравно между демократи и републиканци, отбелязва The New York Times.

Отдавна се говори, че политическите предпочитания на милиардера са се променили в полза на републиканците. От изявленията му наистина може да се заключи, че симпатизира на консерваторите. По-специално, през януари предприемачът призна, че се доверява на бизнесмена Вивек Рамасвами, който по това време също се кандидатира за президентския пост. Но още в средата на януари Рамасвами се оттегли от надпреварата за най-високия държавен пост и подкрепи Тръмп.

В същото време Мъск не се изказа за пряка подкрепа за бившия президент. Освен това в началото на март той обяви, че не дарява средства на нито един от кандидатите.

Слуховете, че това може да не е така, се засилиха, след като NYT съобщи, че Тръмп, Мъск и трима други богати републикански дарители са се срещнали в Палм Бийч, Флорида. Според вътрешен човек, близък до Тръмп, бившият президент е похвалил Мъск пред съюзниците си и е изразил надежда за скорошна лична среща с него.

По-късно самият милиардер в интервю за бившия водещ на CNN Дон Лемън обясни, че срещата с Тръмп е била непланирана от негова страна. Според него той е бил на закуска на приятел и Тръмп също е идвал там, въпреки че самият Мъск не е бил предупреден за присъствието на бившия президент.

Предприемачът увери, че не финансира Тръмп и не му е искал пари. Освен това Мъск потвърди, че не планира да спонсорира нито един от кандидатите.

В същото време, както посочва The Wall Street Journal, един предприемач може да бъде полезен, защото освен пари, той има влиянието, което има върху аудиторията в X, по-специално върху своите над 178 милиона абонати.

Промени в отношенията?

И въпреки че Мъск подкрепи републиканците, отношенията му с Тръмп са много спорни. През юли 2022 г. предприемачът изрази мнение, че бившият президент не трябва да се кандидатира за най-високия държавен пост на изборите през 2024 г.

„Не мразя този човек, но е време Тръмп да окачи шапката си и да изчезне в лъчите на залязващото слънце“, написа Мъск в социалната си мрежа.

Бизнесменът отбеляза, че Тръмп ще бъде на 82 в края на втория си мандат и „твърде стар, за да бъде главен изпълнителен директор на каквото и да било, камо ли на Съединени американски щати“. В същото време той се изказа в подкрепа на републиканския губернатор на Флорида Рон ДеСантис, който според него би могъл „лесно да победи Байдън през 2024 г.“.

Тръмп отговори, съветвайки Мъск да се съсредоточи върху продължаващите съдебни битки с Twitter.

Въпреки съществуващите противоречия, не може да се говори за открита конфронтация. Както Мъск написа през 2022 г., той вярва, че би било правилно да върне Тръмп в Twitter, въпреки че смята, че през 2024 г. „по-малко разногласен кандидат би бил по-добър“.

След като пое контрола над X, Мъск скоро възстанови акаунта на Тръмп, който беше блокиран при предишното ръководство на социалната мрежа, което взе това решение след бунтовете в Капитолия през януари 2021 г.

източник: ТАСС; превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here