Asia Times: Америка няма план Б за Украйна, освен още война

0
19

 

Вместо да се срине, Русия се превърна във фокусна точка за реорганизация на глобалните вериги

Външнополитическият естаблишмънт на САЩ заложи доверието си в унижаването на Русия, като избута границите на НАТО до няколкостотин километра от Москва, като същевременно смазва икономиката на Москва чрез санкции, пише Asia Times.

„Тя извади всяка измама, която има с европейските правителства, мобилизирайки своя легион от журналисти, мозъчни тръстове и стипендирани политици, за да насърчават украинската прокси война, с намерението да унижат руските въоръжени сили и в крайна сметка да наложат смяна на режима в Русия.

Посланието на най-изтъкнатите участници – бивши членове на кабинета с портфейли на отбраната и националната сигурност – е, че НАТО все още е решен да спечели на всяка цена. „Въпросът е дали Русия може да генерира стратегически резерви“, каза един докладчик, „Нейният офицерски корпус е с 50% численост и няма дълбочина на подофицери“.

„Руснаците понасят огромни загуби от 25 000 до 30 000 на месец“, добави бившият служител. „Те не могат да поддържат волята си да се бият на бойното поле. Руснаците са близо до точката на пробив. Могат ли да устоят на националната си воля? Не и ако фалшифицираните избори [на Владимир Путин този месец] бяха някаква индикация. Тяхната икономика е наистина уязвима. Трябва да удвоим санкциите и финансовата забрана на доставките, достигащи до Русия. Руснаците имат образ на Потьомкин за сила.

Всичко по-горе е очевидно невярно и известно, че е невярно от въпросния докладчик. Идеята, че Русия взема 25 000 до 30 000 жертви на месец, е нелепа. Артилерията дава около 70% от жертвите и от двете страни и по всяка оценка Русия изстрелва пет или десет пъти повече снаряди от Украйна. Русия внимателно избягва фронталните атаки, за да запази жива сила”, пише още изданието.

Най-важният факт за преизбирането на Путин е, че 88% от руснаците гласуваха, много по-висока избирателна активност, отколкото в която и да е западна демокрация. Руснаците може да не са имали голям избор за кандидат, но са имали избор да гласуват или не. Огромната избирателна активност е в съответствие с рейтинга на Путин от 85% според независимото проучване на Левада.

Вместо да се срине, Русия се превърна във фокусна точка за реорганизация на глобалните вериги за доставки и тяхното финансиране, а нейната икономика расте, вместо да се свие наполовина, както президентът Байдън обеща през март 2022 г.

Русия произвежда някъде между четири и седем пъти повече артилерийски снаряди от Украйна. Противовъздушната отбрана на Украйна е изтощена, тъй като старите противовъздушни ракети от съветската ера бяха изстреляни, а запасите на НАТО от ракети Patriot намаляват.

Русия има неизчерпаем запас от големи бомби от съветската епоха, оборудвани с евтини системи за насочване, стрелящи точно по украински цели от руски самолети, стоящи на 60 мили (96,5 километра) от тях. С пет пъти населението на Украйна, Русия печели войната на изтощение.

Друг докладчик на срещата през уикенда осъди германския канцлер Олаф Шолц и други европейски лидери, че се тревожат твърде много за „ядрения праг“ – точката на ескалация, след която Русия може да използва ядрени оръжия. Той поиска Германия да достави на Украйна своята крилата ракета с голям обсег Taurus с обсег от 1000 километра и двустепенна бойна глава, подходяща за унищожаване на основна инфраструктура.

„Висши офицери от германските военновъздушни сили  миналия месец обсъдиха използването на 20 от ракетите Taurus за унищожаване на Керченския мост, свързващ Крим с континенталната част на Русия, в разговор, тайно записан и публикуван от руски медии. Разговорът също така разкри присъствието на стотици британски и друг персонал на НАТО на място в Украйна.

Пренасянето на войната в родината на Русия и унищожаването на основна инфраструктура е един от начините за трансформиране на прокси войната с Украйна в обща европейска война. Друг е да се разположат войници на НАТО в Украйна, нещо, което френският президент Еманюел Макрон изтъкна (но почти сигурно не възнамерява да прави)”, посочва Asia Times.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here