Британският съд отказва незабавно да екстрадира Асанж в САЩ, разреши му да обжалва

0
32

 

Лондонски съд даде на правителството на САЩ три седмици да предостави гаранции, че правата на основателя на Wikileaks ще бъдат спазени и че той няма да бъде изправен пред смъртна присъда.

Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж няма да бъде незабавно екстрадиран в Съединените щати и неговите адвокати може да имат възможността отново да оспорят решението за екстрадирането му. Този шанс бе даден на 52-годишния австралиец от Върховния съд на Англия и Уелс в Лондон след заседание през февруари.

„Асандж няма да бъде екстрадиран незабавно. Съдът даде на правителството на Съединените щати три седмици да предостави гаранции, че Асанж има право да се позове на Първата поправка на Конституцията на САЩ (която защитава свободата на словото), че съдът няма да бъде предубеден срещу него (включително присъдата му) поради неговото гражданство, че ще му бъдат предоставени същите защити съгласно Първата поправка като гражданин на Съединените щати и че няма да бъде наложено смъртно наказание“, се казва в писменото решение на съда.

При липса на такива гаранции Асандж ще има право да оспори решението на шефа на британското вътрешно министерство за екстрадирането му, като съдът отново ще разгледа пълния набор от аргументи на защитата на Асандж, която настоява, че животът и здравето му ще бъде в опасност, ако бъде екстрадиран в Съединените щати. По случая ново съдебно заседание ще се състои на 20 май, реши съдът.

 

Създаването на Уикилийкс

Асанж основа уебсайта WikiLeaks през 2006 г., специализиран в публикуването на поверителна информация, получена от анонимни източници. За да гарантира поверителността на информаторите и редакторите, Асанж хоства сървъра на сайта в Швеция, тъй като нейното законодателство защитава анонимността на потребителите.

Ресурсът публикува хиляди секретни документи, включително информация за подслушването от Агенцията за национална сигурност на САЩ на телефонни разговори на лидери на няколко държави.

През 2010 г. срещу Асандж започна разследване в САЩ по подозрение в нарушаване на Закона за шпионажа. Той предвижда смъртното наказание като максимално наказание.

Наказателно преследване

Скоро срещу него започва разследване в Швеция след обвинения в сексуален тормоз от две жени. Асандж нарече обвиненията политически мотивирани. На 18 ноември 2010 г. Окръжният съд в Стокхолм разпореди задържането му. Страхувайки се от екстрадиране в САЩ, Асанж отиде в Лондон.

През декември 2010 г. той беше задържан, но скоро беше освободен под гаранция, докато се разглеждаше искането му за екстрадиция. През февруари 2011 г. съдът нареди екстрадирането му на шведските власти, а през юни 2012 г. Върховният съд на Обединеното кралство отхвърли жалбите на адвокатите на Асандж.

Основателят на WikiLeaks намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон и поиска политическо убежище. Там остава близо 7 години. На 11 април 2019 г. президентът на Еквадор Ленин Морено отмени правото си на политическо убежище. В същия ден Асандж е задържан от британската полиция.

Разследването по три от четирите обвинения срещу Асанж в Швеция беше спряно поради изтичане на давностния срок. През май 2017 г. разследването беше спряно и заповедта за арест стана невалидна. През май 2019 г. шведските прокурори решиха да възобновят случая. На 20 май същата година до съда е изпратено искане за задочно арестуване на Асанж, но през ноември разследването е закрито поради факта, че доказателствената база по това дело е твърде слаба и доказателствата не са достатъчно убедителни.

Производство за нарушаване на условията за гаранция

Основанието за задържането на Асанж в Лондон на 11 април 2019 г. беше заповед, издадена от Уестминстърския магистратски съд през 2012 г. във връзка с нарушаване на условията за освобождаване под гаранция. Същия ден той беше признат за виновен.

На 1 май съдът в лондонския район Саутуорк го осъди на 50 седмици затвор, с възможност за освобождаване след изтърпяване на половината от присъдата, ако няма нови престъпления. Асандж беше изпратен в затвора с максимална сигурност Белмарш. Присъдата изтече на 22 септември 2019 г., но със съдебно решение му беше отказано освобождаване в очакване на изхода от делото за екстрадиция в САЩ.

Повдигнати обвинения

Асандж в Съединените щати е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в американската история. Въз основа на всички повдигнати срещу него обвинения той е изправен пред 175 години затвор.

Водещи западни издания, включително The New York Times, The Guardian, The Times, Le Monde и El Pais, призоваха правителството на САЩ да оттегли обвиненията срещу Асанж.

Процедура за екстрадиция в САЩ

Изслушванията по искането на САЩ за екстрадиране на Асандж започнаха на 24 февруари 2020 г. На 4 януари 2021 г. съдът постанови, че Асандж не може да бъде екстрадиран в Съединените щати, тъй като страда от разстройство от аутистичния спектър и клинична депресия и е готов да се самоубие. В същото време съдията призна обвиненията, повдигнати от американските власти, за легитимни и оправдани.

През юли 2021 г. Министерството на правосъдието на САЩ предостави на Върховния съд на Лондон гаранция, че в случай на екстрадиране Асанж няма да бъде поставен в затвор с максимална сигурност или правата му на посещение и комуникация няма да бъдат ограничени. Въз основа на това американската страна получи правото да обжалва отказа за екстрадиране на Асандж. На 10 декември 2021 г. Апелативният съд на Англия и Уелс уважи жалбата на американската страна, позволявайки екстрадирането на журналиста в САЩ. Адвокатите му оспориха присъдата във Върховния съд на Обединеното кралство, но на 15 март 2022 г. най-висшият съд отхвърли жалбата им.

През юни 2022 г. въз основа на присъдата на британските съдилища вътрешният министър Прити Пател одобри екстрадирането. На 6 юни 2023 г. Върховният съд в Лондон отхвърли жалбата на защитата на Асандж.

Последната жалба срещу екстрадиция в САЩ започна да се разглежда на 20 февруари 2024 г. Ръководителите на съда Виктория Шарп и съдия Джереми Джонсън изслушаха страните по делото. Както съобщи съпругата на журналиста Стела Асандж на 13 март, ако Върховният съд на Лондон се съгласи с екстрадицията, защитата ще се опита спешно да блокира екстрадицията му чрез Европейския съд по правата на човека. В същото време тя изрази загриженост, че американските власти могат тайно да премахнат основателя на WikiLeaks от военно летище във Великобритания за броени часове.

BIG5, по материали на ТАСС

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here