Украйна: Ситуацията край Часов Яр е „сложна“

0
18

 

Русия превзе още две села при Авдеевка – Тоненкое и Орловка

 

Украинските сили се намират в „сложна“ ситуация край източния украински град Часов Яр, където Русия съсредоточава настъплението си, съобщи вчера украинската армия.

През последните месеци Москва постигна напредък на фронтовата линия, като използва предимствата си, тъй като Киев е изправен пред недостиг на боеприпаси, за които разчита на западните си съюзници, съобщава Франс прес.

„Ситуацията по отношение на Часов Яр е сложна и напрегната и това не е първият ден“, в който това е така, заяви Олег Калашников, пресаташе на 26-та украинска артилерийска бригада. Той добави, че Русия е засилила използването на мощни управляеми бомби в района.

В същото време германският BILD съобщи, че руската армия е превзела селата Тоненкое и Орловка в Авдеевския район на Донецка област, позовавайки се на експерта по анализ на отворени данни Юлиан Рьопке.

„Този ​​пояс, който трябваше да бъде оборудван като защитен пояс, падна под ударите на руската армия, която успя да продължи напред с масирано използване на хора и техника, значителна част от която беше загубена“, пише той.

Украйна е в отбранителна позиция от няколко месеца, поради липса на боеприпаси. Обещаният от Вашингтон пакет от военна помощ в размер на 60 млрд. долара (55 млрд. евро) е блокиран от месеци заради политическото съперничество между републиканците и демократите в Конгреса на САЩ, посочва АФП.

В петък командващият сухопътните сили на Украйна заяви, че руска лятна офанзива с участието на 100 000 войници е „възможна“, но че това е „най-мрачната прогноза“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here