ISW: Руснаците напредват край Бахмут

0
7

 

Ново мощно руско настъпление може да пробие дълбоко отбраната на Украйна

 

Руските войски настъпват близо до укреплението източно от Тернов и край Бахмут. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

На 26 март украинските и руските сили са постигнали малък напредък по линията Купянск-Кременная на фона на продължаващите боеве. Според геолокационни кадри, публикувани на 24 март, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са възстановили ограничени позиции в северната част на Синковка (североизточно от Купянск).

Руските войски са напреднали на изток от Тернов (западно от Кременная). Водят се позиционни боеве североизточно от Купянск близо до Синковка; югоизточно от Купянск близо до Ивановка; западно от Кременная при Тернов и Ямполевка; южно от Кременная близо до Белогоровка.

Руснаците са постигнали и незначителен напредък близо до Бахмут на фона на продължаващите позиционни боеве. Записаните геолокационни данни, публикувани на 24 март, потвърждават, че руските войски се придвижват североизточно от Канал, разположен в източното предградие на Временни Яр.

Позиционните битки продължават в различни посоки от Бахмут: северозападно от града в района на Богдановка; на запад и югозапад от Бахмут близо до Ивановское и Клещеевка; южно от Бахмут близо до Ню Йорк.

Според дневния доклад на военния аналитичен канал „Рыбарь“:

Украинските формирования продължават да атакуват предприятията в енергийната сфера на Русия. Във вторник под удара се оказа Зуевская ТЕЦ в ДНР. В този момент завършват възстановителните работи, за да се върне топлината в дома на жителите на Зугреса, както и в отделни райони на Донецк и Макеевки.

ВС РФ в този момент нанася удари по обекти в тиловите региони на противника. В Харков дронове са разрушили местата на концентрация на личния състав в Шевченковски и Слободски районаи.

В Северното направление на територията на Белогоровската филтърна станция руските сили са нанесли удари с дронове по позициите на украинските формирования в разрушените сгради.

В посока на Бахмут се подготвят за извеждане на подразделения с позиции на северо-западната област Богдановки. В Авдеевско направление започна щурм по позиции на украинските формирования в Семьоновка.

В Угледарското направление руските войски се закрепват в централната част на Новомихайловка. В района на Парасковиевка се извършва опит за ротационни действия на противника. В Запорожско северо-западното направление въоръжените сили на Украйна са предприели няколко безуспешни контраатаки.

The Economist: Безизходицата на фронта е най-добрия сценарий за Украйна, ново мощно руско настъпление може да пробие дълбоко отбраната й

Наложилото се от началото на годината мнение, че конфликтът в Украйна е навлязъл в задънена улица след провала на контранастъплението на военните на Киев, е може би най-добрия сценарий, предупреждава британското списание The Economist.

„Съществува тревожна възможност ново мощно руско нападение през следващите няколко месеца да пробие отбраната на Украйна и да навлезе по-дълбоко в страната“, се казва в статията.

The Economist пише, че след падането на Авдеевка през февруари руските войски оказват силен натиск на няколко направления по фронта в Източна Украйна: досега те са превзели в най-добрия случай само седем до десет километра, но през лятото може да постигнат по-сериозен напредък.

„Следващите пет до шест месеца може да са решаващи“, казва полският военен анализатор Конрад Музика.

Според Майкъл Кофман от Фондацията „Карнеги“ за международен мир приоритетите на Украйна са „жива сила, укрепления и боеприпаси“.

Украйна изпитва „остър артилерийски глад“, поради което бе принудена да отстъпи от Авдеевка, но преди всичко страда от липса на жива сила, се обяснява в статията.

В момента безизходицата на фронта изглежда като най-добрия сценарий за Украйна, обобщава The Economist.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here