ИТН взеха и върнаха папката с третия мандат

0
33

 

Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Връчвам мандата с две ясни опции – да го върнете още сега или да го задържите за седмица и да го върнете с предложение за кабинет, обърна се към представителите на ИТН президентът Радев.

В президенството бяха дошли Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов и Станислав Балбанов.

С изключителна точност в 11:00 часа те влязоха в залата, където се дава мандатът.

„Все повече се твърди, че 49-о НС е изчерпано, но в тази ситуация аз реших да връча мандата на вашата група. Да, най-малобройната, но демонстрирала не веднъж ясна и последователна позиция.

Ще връча в реда на построяване папката“ – шеговито заяви Радев и подходи към Вълчев.

„Имате две ясни опции. Първата, ако искате да го задържите, то трябва да се върнете до седмица с кандидат за министър-председател.

Имате и втора опция – да го върнете още сега.

Решението е ваше! Заповядайте! – заяви Радев и даде папката на Вълчев.

„Благодарим за доверието. Разбираме ситуацията, в която ви поставиха с промените в конституцията, които ИТН не гласува, но имахме много малко хора да ги спрем. Отдавна сме определили това правителство за вредно. Благодарим за доверието. За нас това управление е порочно и трябва да се отиде на избори. Някои ги определят като хаос, като ненужни. Чухме, че изборите, за съжаление, щял да реши народът, но смятаме, че те са най-висшата форма на демокрация, отвърна Ивайло Вълчев.

Радваме се, че тази 9-месечна агония приключва. Ще задържим тази папка…“ – каза той, но бързо допълни: „Само за няколко секунди“.

Чу се смях в залата, а Радев каза: „Тук всички настръхнаха!“.

Пожелаваме ви сила и мъдрост и от тук нататък нека решават хората, допълни той като се обърна към държавния глава.

В крайна сметка Вълчев върна папката на Радев и така и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство се оказа неуспешен. А с това две неща са сигурни – ще има служебен кабинет и извънредни парламентарни избори.

Един от пороците на това управление бе разминаването между думите. Надявам се, че това ще послужи за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и за правенето на обратното след това, каза в отговор Радев.

„Веднага след традиционното кафе с партиите започвам среща с всички потенциални министри-председатели – днес, утре, а ако се наложи и през почивните дни.

Ще направя всичко възможно процесът за формиране на служебен кабинет да бъде ускорен“, обеща Радев.

Вчера председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира, че ако третият мандат отиде при „Има такъв народ“, ще върнат папката празна. От партията се обявиха за избори 2 в 1.

„Ние смятаме, че трябва да се отиде на избори веднага. Според нас е по-добре да са две в едно по простата причина, че чисто организационно и финансово ще бъде по-добре за държавата“, каза вчера Тошко Йорданов.

Да получат мандата в президентството дойдоха председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, заместник-председателят на парламентарната група Ивайло Вълчев и секретарят Станислав Балабанов.
източник: epicenter.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here