Руското следствие: Терористите, които нападнаха „Крокус“, са получили пари от Украйна

0
23

 

Разследването е потвърдило информацията, че извършителите на терористичната атака в Crocus City Hall (Крокус сити хол) са получили „значителни суми пари“ и криптовалута от Украйна, съобщи Следственият комитет на Русия.

Според Следствения комитет средствата, получени от Украйна, са били използвани за подготовка на терористична атака. Ведомството посочи, че в рамките на анализа на информация за определени финансови транзакции са получени доказателства за връзката на обвиняемия с украинските националисти.

„Първите резултати от разследването напълно потвърждават планирания характер на действията на терористите, внимателна подготовка и финансова подкрепа от организаторите на престъплението“, се отбелязва в прессъобщението.

Освен това Следственият комитет съобщи за задържането на друг заподозрян, който според следователите е участвал в схема за финансиране на тероризма.

Следствието ще поиска от съда да му бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража“, се казва в съобщението.

Между другото, на оперативното съвещание ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин беше информиран за иззетите от обвиняемите технически средства – автомат „Калашников“ и шест снаряда за гранатомет с взривател.

Версии за участие в терористичната атака в Крокус – хронология на изявленията:

Западните страни, включително САЩ, Германия и Франция, твърдят, че отговорността за терористичната атака в „Крокус“ е на Ислямска държава. Според съобщения в американските медии, става дума за клон на Ислямска държава, действащ в Афганистан, групировката „Вилаят Хорасан“.

Руският президент Владимир Путин заяви, че терористичната атака в „Крокус сити хол“ е била извършена „от ръцете на радикални ислямисти“, но призна, че това зверство може да бъде само връзка в цяла поредица от опити на онези, които се борят с Русия от 2014 г., а именно – неонацисткият режим в Киев. Както каза Путин, след нападението терористите са се насочили към Украйна, където им е бил подготвен прозорец за преминаване на държавната граница.

Директорът на ФСБ Александър Бортников заяви, позовавайки се на първични данни от разследването, че организацията на въоръженото нападение срещу „Крокус“ е свързана със САЩ, Великобритания и Украйна. Според него Западът и Киев са имали нужда от терористичната атака, за да „раздвижат обстановката, да създадат паника в обществото“ в Русия.

В същото време организаторът на терористичната атака все още не е идентифициран, отбеляза Бортников.

„Смятаме, че акцията е подготвена както от самите ислямистки радикали, така и западните разузнавателни служби са допринесли за това, а самите украински разузнавателни служби са пряко свързани“, каза ръководителят на ФСБ, цитиран от Интерфакс.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че терористите първоначално са пътували до Беларус, но в крайна сметка са се насочили към Украйна, тъй като са разбрали, че няма да могат да влязат в републиката поради повишените мерки за сигурност на границата.

Украинските власти отхвърлят обвиненията за участие на Киев в терористичната атака на „Крокус“. Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов каза, че руската страна е знаела за подготовката на атака срещу концертната зала поне от средата на февруари и е получила тази информация чрез разузнавателния отдел на групата в Сирия.

Агенция Bloomberg, позовавайки се на източници, пише, че някои хора от най-близкото обкръжение на руския президент не са съгласни с версията за участието на Украйна в терористичната атака. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече този материал „майката на всички фалшификати“.

Атаката и жертвите

Терористичната атака в Crocus City Hall се случи на 22 март и стана по отношение броя на жертвите втората най-голяма терористична атака в историята на съвременна Русия. Въоръжени хора нахлуха в сградата на концертната зала, откриха огън и подпалиха помещението, след което избягаха. Пожарът е потушен ден след трагедията.

По последни данни загиналите при терористичната атака в са най-малко 140 души, а ранените – 360. Десетки пострадали остават в болници. Следственият комитет получи 143 сигнала за изчезнали роднини или близки в резултат на терористичната атака. От ведомството отбелязаха, че вече са идентифицирани 84 тела.

Като част от разследването на терористичната атака бяха арестувани осем обвиняеми – четирима предполагаеми извършители и още четирима заподозрени съучастници. Руските служби съобщиха за общо 11 души, които са задържани по делото за терористичното нападение „Крокус“.

BIG5

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here