Орбан: Ако не се създаде буферна зона между НАТО и Русия, украинците ще загубят страната си

0
15

 

 

Страните от НАТО не са заплашени от нападение от Русия, но би било по-добре да има буферна зона между тях в Украйна. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в разговор с бившия австрийски канцлер (от 2000 до 2007 г.) Волфганг Шусел, публикуван в списание European Voices.

„Страните от НАТО не са заплашени от нападение от Русия, но би било по-добре да има буферна зона между тях в Украйна. Не сме застрашени от руска атака срещу страна-членка на НАТО“, каза Орбан. Говорейки за Украйна, той също отбеляза, че „Русия никога няма да се съгласи тази страна да се присъедини към НАТО“, защото това би означавало приближаване на алианса до руските граници.

Унгарският премиер предложи да се погледне политическата карта и каза, че за Украйна, като непосредствен съсед на Русия, би било идеално да се създаде „буферна зона с гаранции за сигурност“, защото ако това не се случи, украинците могат да загубят страната си.

„Не се съмнявам в положителната еволюция в Централна Европа, включително Австрия. Но имам повече съмнения относно просперитета на западната част на Европа. Големият въпрос е: способни ли сме да запазим целия континент заедно в един съюз? Защото динамиката и ефективността в Централна Европа ще бъдат много по-силни, отколкото в западните и южните страни на Европейския съюз. Първо: Моделът на социалната държава е остарял. Ако западната част на континента иска да запази високото си ниво на благосъстояние, без да гарантира, че хората работят, със системата е свършено. Затова трябва да осигурим работа на всички. Хората трябва да получат достъп до благосъстояние само чрез постижения. Второто е сигурността. В западните общества свободата и сигурността се разглеждат като две противоречиви понятия. Следователно обществената сигурност е лоша, особено в големите градове. Необходимо е по-добро съчетаване на свободата и сигурността на улицата. Третата точка е миграцията. Ако западните страни не са достатъчно силни да контролират собствените си граници и нелегалната миграция продължи със сегашното темпо, това ще има много неприятни последици, като паралелни общества и културна несигурност”, заяви още Орбан.

Източник: „Труд“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here