Продължават консултациите при Румен Радев за служебен кабинет

0
21

 

Продължава процедурата около назначаването на служебен министър-председател, след като вчера беше върнат и последният трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

Президентът Румен Радев започна консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери и вчера разговаря поотделно с трима от тях, предава БНР.

Според последните промени в Конституцията държавният глава може да избере кой да оглави временно правителство от ограничен кръг публични фигури.

За да насрочи избори за 50-то Народно събрание, президентът трябва да назначи служебен премиер по нови правила, който да му предложи състав на кабинет.

Листата с кандидати за поста министър-председател се скъси от десет на девет, след като заместник-омбудсманът подаде оставка. Консултациите при президента започнаха вчера.

„Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен“, каза Радев.

Румен Радев разговаря поотделно с трима от кандидатите – председателя на парламента Росен Желязков, председателя на Сметната палата Димитър Главчев, както и с управителя на Българската народна банка Димитър Радев, който единствен говори пред журналисти.

От думите му стана ясно, че кандидатите за служебен премиер намаляват с още четирима, защото не е целесъобразно управителят на БНБ и тримата му заместници да оглавят временно правителство.

„Не е добра идея да се въвлича банката в политически процес, има колизия с националното и европейското законодателство, ще се създаде дългосрочен проблем“, смята Димитър Радев.

Разговорите на „Дондуков“ 2 продължават днес.

Румен Радев очаква официален отговор – съгласие или отказ от още шестима потенциални кандидати от списъка със служебни премиери. Това са тримата подуправители на БНБ – Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, двамата заместник-председатели на Сметната палата – Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров, както и от омбудсмана. Диана Ковачева, обаче, поема през април поста съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

След консултациите с потенциалните кандидати президентът трябва да обяви избора си и да издаде указ за назначаването на служебен премиер, а той да предложи на държавния глава състав на служебен кабинет.

След това Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here