Зеленски позволи преговори с Путин, без да спомене връщане на Украйна в границите от 1991 г.

0
54

 

За първи път от началото на военната операция украинският президент Владимир Зеленски обяви възможността за провеждане на преговори с руския лидер Владимир Путин без условието за връщане на територии в границите от 1991 г.#038;enablejsapi=1&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0" width="696">


В интервю за CBS той изрази увереност, че Путин ще бъде „готов за диалог“, ако Русия загуби всичко, което е поела под контрол от 2022 г. насам, предава RTVI. Според Зеленски, ако украинските въоръжени сили успеят да се върнат към границите на Украйна, където са били преди избухването на военните действия, тогава „няма да има нужда да се деокупират“ останалите територии под руски контрол „изключително с военни средства“.

Украинският лидер е убеден, че загубата на постигнатото от Русия по време на военната операция ще позволи на страните, които „все още се съмняват дали да подкрепят Украйна или не“, да вземат окончателно решение. Путин, според Зеленски, „ще загуби властта в своята държава“ и тогава „ще бъде готов за диалог“.

Президентът на Украйна подчерта, че за постигането на такъв резултат са необходими „военни стъпки“ на украинските въоръжени сили с подкрепата на Запада, доставящ оръжия, и пълна търговска блокада на Русия от „останалия свят“.

„Да спечелиш означава да помогнеш на Украйна да спечели икономически, да бъдеш силен на бойното поле и да помогнеш политически“, заключи Зеленски.

Досега, когато отговаряше на въпроси за възможността за преговори с Путин, той винаги отговаряше, че няма да се съгласи да ги води, докато Украйна не се върне към границите от 1991 г., обхващащи Донбас и Крим. Още през октомври 2022 г. Зеленски подписа указ, който прави диалога с Русия невъзможен. Той коментира още, че е готов да разговаря с президента на Русия, ако това не е Путин.

Преди седмица, на 22 март, американският журналист и носител на наградата „Пулицър“ Сиймур Хърш, цитирайки неназован източник, каза, че преговорите между Москва и Киев е можело да започнат преди няколко месеца, но Вашингтон е забранил на Зеленски да влиза в диалог с Кремъл и е издал ултиматум.

Според Хърш, още преди преизбирането на Путин за президент на Русия, украинските власти можеха да се съгласят на „разумни преговори“, но Съединените щати заплашиха да ги лишат от 45 милиарда долара невоенно финансиране годишно.

Източниците на Хърш, твърди той, обясняват позицията на Вашингтон с факта, че президентът на САЩ Джо Байдън смята за необходимо да се изправи срещу „руската заплаха“ на НАТО и при никакви обстоятелства няма да промени курса си.

В началото на 2024 г. Путин заяви, че бойните действия са можели да приключат през 2022 г. въз основа на резултатите от преговорите в Истанбул, но Украйна, по думите му, „изхвърли всички споразумения в кошчето“.

превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here