Кристиан Вигенин към ПП-ДБ и ГЕРБ: Вкупом съгрешихте и вкупом непотребни станахте

0
16

 

ГЕРБ все пак ще има министър-председател. Това е резултатът от Конституционната реформа на ПП-ДБ и на ГЕРБ и ДПС, коментира депутатът от БСП

 

„Вкупом съгрешихте и вкупом непотребни станахте.“ С този библейски цитат се обърна заместник-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин към представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ в студиото на „Панорама“, добавяйки: „Затова България отива на избори и ще търси алтернатива. Ние ще се опитаме да дадем такава алтернатива.“

Той посочи, че това, което се е случило през последните 9 месеца, е било едно безвремие за България и ако се дръпне чертата, ще се види, че нито един съществен въпрос не е бил решен.

„Това правителство беше създадено под външен натиск, за да изпълнява външен дневен ред. Неговата програма започва с външна политика – досега никога не е имало такова нещо. Почти всяка седмица Народното събрание се е занимавало не с проблемите на българските граждани, а с войната в Украйна, с военна помощ и с купуване на оръжия“, обърна внимание Вигенин.

Във връзка с „голямата гордост“ на управляващите, промените в Конституцията, социалистът прогнозира, че така, както сега лъснаха проблемите с промените за служебния кабинет, ще лъснат и несъстоятелните промени в частта за съдебната реформа.

„Големите въпроси пред България не бяха поставени и не бяха решени, защото изначално тази сглобка е неестествена, тя е неморална за избирателите и на едната, и на другата партия. Идеята, че те се събират, за да направят нещо добро за България, беше компрометирана още в самото начало и сега виждаме как свършва това – като един брак, в който партньорите се изпокарват пред всички и от това страдат най-вече децата“, подчерта Кристиан Вигенин.

По повод въпрос на водещия относно водената от „Продължаваме промяната“ социална политика, зам.-председателят на БСП репликира, че когато крадеш една политика, ти не я разбираш, а прилагаш мерки на парче и с неясна цел.

„Всъщност, това управление има повече обещания, отколкото реално реализирани неща. Един конкретен пример – онзи ден, след всичките обещания, Министерството на финансите отказа да финансира оборудването и обзавеждането на болницата в Ямбол. Асен Василев лично обеща – няма да го запишем в бюджета, но пари ще има. И сега Министерството на финансите казва, че тъй като не е заложено в бюджета, няма да даде пари“, аргументира се той.

„БСП ще спечели от създалата се ситуация, която ние не сме желали, защото за нас е важно да има адекватно управление на страната. Такова няма. От първия месец на това управление се занимаваме със скандалите между ГЕРБ и ПП-ДБ, в които периодично се намесва и ДПС“, смята Кристиан Вигенин.

И допълни: „Това, с което се отличихме, особено в този парламент, е че в нито един момент не предприехме действия, които са в противоречие с дългосрочната ни политика, не направихме компромис по отношение на дългата ни битката с модела „ГЕРБ“ и не влязохме в никакви колаборации, които могат да подкопаят нашата морална сила. Когато загубиш морала, ти не можеш да отидеш при избирателите и да искаш доверието им. Ние ще отидем при тях с високо вдигнато чело”.

“ГЕРБ все пак ще има министър-председател. Поздравления.” Така коментира зам.-председателят на парламента и на БСП новината, че президентът Румен Радев е избрал Димитър Главчев за служебен премиер.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here