Румен Радев в разговор с Махмуд Абас: България ще продължи да бъде част от усилията за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа

0
31

 

Президентът призова президента на Палестина да окаже подкрепа за усилията за освобождаване на българските моряци на задържания край бреговете на Йемен кораб „Галакси лийдър”

 

България следи с огромна тревога и загриженост случващото се в Ивицата Газа и на Западния бряг. Страната ни остро осъжда терористичната атака на „Хамас“ срещу Държавата Израел от 7 октомври миналата година, както и всяка проява на тероризъм. В същото време България по никакъв начин не приема ситуацията, в която загиват хиляди цивилни граждани, жени и деца, а един милион души в Ивицата Газа са застрашени от хуманитарна катастрофа. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с президента на Държавата Палестина Махмуд Абас, съобщиха от пресескретариата на държавния глава.

България е част от решението на Европейския съвет от 20 март тази година за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ, посочи президентът.

Румен Радев изрази надежда разумът да надделее в името на бъдещето на хората от Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на основата на принципа на двете държави, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

По време на разговора президентът Радев призова своя колега президента Абас Палестина да окаже подкрепа за усилията за освобождаване на българските моряци на задържания край бреговете на Йемен кораб „Галакси лийдър”. Президентът Абас изрази готовността на Палестина да окаже съдействие в тази насока в съответствие със своите възможности.

Махмуд Абас изрази високата си оценка за традиционно приятелските отношения между България и Палестина, както и за принципната позиция на България в подкрепа на прекратяването на бойните действия в Близкия Изток, освобождаване на заложниците, осигуряване на свободен достъп на хуманитарна помощ за бедстващото население в Ивицата Газа и за търсене на мирно решение на основата на принципа на двете държави.

Президентът Румен Радев проведе в началото на март среща с посланиците на арабските държави в България, на която също призова за подкрепата на арабските държави за освобождаване на българските моряци на задържания кораб „Галакси лийдър”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here