Дейвид Сакс: САЩ водят Украйна към крах. Контраофанзивата е най-голямото поражение в съвременната история

0
6

 

Американският милиардер Дейвид Сакс нарече контранастъплението на украинските въоръжени сили едно от най-големите поражения в съвременната история, като отбеляза, че не трябва да се има доверие на Вашингтон. Той заяви това в социалната мрежа X (бивша Tуитър), коментирайки публикация на Илон Мъск, предава ТАСС.

На 31 март Мъск отбеляза в свой пост в социалната мрежа, че Украйна рискува да загуби Одеса и достъп до Черно море, ако не се съгласи да преговаря с Русия.

„Лятното контранастъпление на Украйна беше едно от най-големите военни поражения в съвременната история – танкове и войници се втурнаха през глава в минни полета, а руската артилерия ги обстрелваше от силно укрепени позиции“, посочва Сакс. Според него Вашингтон безразсъдно води Украйна към крах. „Тези хора са глупаци, на които не трябва да се вярва“, смята милиардерът.

Все по-вероятно е Украйна да стои зад терористичната атака срещу концертната зала „Крокус сити хол“ край Москва, така че Съединените щати трябва да се откажат от подкрепата си за Киев, коментира още Дейвид Сакс.

„Ако украинското правителство стои зад терористичната атака, както става все по-вероятно, САЩ трябва да се отрекат от него или ще станем съучастници“, написа той в социалната мрежа X в събота. Сакс подчерта, че изявленията на украинските власти за непричастност към терористичната атака „нямат голямо значение“.

Руското външно министерство заяви вчера, че извършените следствени действия показват, че следите от последните терористични атаки водят към Украйна. „Извършеният на 22 март в град Красногорск и шокирал целия свят кървав терористичен акт далеч не е първата терористична атака срещу страната ни в последно време. Следствените действия, проведени от руските компетентни органи, показват, че следите от всички тези престъпления водят до Украйна“, заяви руското външно министерство.

Москва настоява Киев незабавно да предаде извършителите и да компенсира жертвите. Според дипломатическото ведомство нарушаването на конвенциите за борба с тероризма ще доведе до отговорност за Киев.

„Руското външно министерство е предало на украинските власти искания в рамките на Международната конвенция за борба с бомбените терористични атентати и Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма за незабавно задържане и екстрадиция на всички лица, замесени в тези терористични атаки“, гласи текстът на руското Външно.

Сред тези искания е арестът на ръководителя на СБУ Василий Малюк, който на 25 март цинично призна, че Украйна е организирала бомбения атентат на Кримския мост през октомври 2022 г. и разкри подробности за организацията на други терористични атаки в Руската федерация.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here