Правителството в оставка форсира две заседания тази седмица, за да разпределя огромни средства от бюджета

0
30

 

Денков осигурявал „плавен преход“ на правителство на Главчев, но министрите му отхвърлят възможността да останат в служебното правителство 

 

Правителството в оставка ще заседава два пъти през тази седмица, днес и в сряда, обяви премиерът Николай Денков, който се аргументира се с неотложните задачи преди да приключи мандатът на кабинета. Днес се разпределят значителни средства от бюджета, така ще е и в сряда.

Пред министрите в оставка Денков коментира:

„Както поехме ангажимент, да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към работата на служебното правителство. До края на това правителство остава около седмица, но задачите не намаляват“.

Още днес се отпускат близо 32 милиона лева за 76 реновирани вагона от „Дойче бан“ за БДЖ: „Държавата ще осигури по-комфортно, по-безопасно пътуване, с предвидим график, без закъснения“.

Други 72 милиона лева се насочват по бюджетите на Министерството на образованието, Министерството на културата и общините за увеличаване на заплатите в администрацията на ведомствата:

„За персонала в общинската администрация и за дейности на музеите, галериите, библиотеките и читалищата. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията“

Днес се осигуряват 15 милиона лева от Бюджета на здравното ведомство за скрининговата програма „Детско здравеопазване и репродуктивни проблеми“. Приема се и реда, по който ще се въведе автоматизираната „синя карта“ на Европейския съюз, която помага на бизнеса да привлече висококвалифицирани специалисти от трети страни.

„Тази система ще дигитализира процесите, свързани с издаването на разрешителни за пребиваване и работа на чужденците в България и ще намали административната тежест за всички участници“.

Част от министрите от кабинета на Николай Денков отказват да вземат участие в служебния кабинет на Димитър Главчев. Това стана ясно от изявленията им след заседанието на Министерския съвет днес.

Министърът на спорта Димитър Илиев заяви, че няма намерение да остава в служебно правителство: „Нямам намерение да бъда служебен министър. Димитър Главчев, който се очаква да бъде служебен премиер, не е говорил с мен“.

Андрей Цеков също отхвърли възможността да бъде служебен министър. Той припомни, че с решение на „Продължаваме промяната“ нейни членове не могат да участват в служебното правителство и припомни, че е част от изпълнителния съвет на партията.

„Аз съм с политически мандат, поради което се връщам в парламента“, така правосъдният министър в оставка Атанас Славов отговори на въпроса за възможно участие в служебно правителство.

Военният министър Тодор Тагарев също заяви, че при този вариант не би взел участие в служебен кабинет.

Единствено земеделският министър в оставка Кирил Вътев коментира, че би помислил върху евентуално участие в служебно правителство, ако получи такава покана.

„Нека да настане покана и ще го обсъдим, да видим как ще се развият събитията, и ще преценим“, заяви той.

източници: БНР, Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here