Ердоган иска оставката на 7 министри след лошия резултат на общинските избори

0
5

 

Партията на турския президент претърпя поражение на изборите за първи път от 2002 г.

 

Седем министри може да загубят постовете си заради лошите резултати на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори в неделя, 31 март, твърдят турски медии, цитирани от БТА.

Според публикации в редица онлайн издания турският президент и лидер на ПСР Ердоган ще поиска оставките на министрите на насроченото днес заседание на Централния изпълнителен комитет (ЦИК) на партията.

Извънредното заседание на ЦИК на управляващата ПСР бе свикано за обсъждане на резултатите от местните избори, на които ПСР за първи път от създаването си става втора политическа сила.

Министрите, които „ще трябва да платят сметката“ за слабото представяне на изборите за местна власт, са министърът на правосъдието Йълмаз Тунч, министърът на труда и социалното осигуряване Ведат Ъшъкхан, министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки, министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, министърът на търговията Йомер Болат, министърът на националното образование Юсуф Текин и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, пишат някои издания, сред които в. „Карадениз газетеси“.

Според други медийни публикации, позоваващи се на списък, достигнал до информационния сайт „Елипс хабер“, ще бъдат поискани оставките на Али Ихсан Явуз, партийния ръководител по изборните въпроси, както и на целия екип, отговарящ за медийното представяне на партията, а именно: Ертан Айдън, Еркан Кандемир, Фатма Бетюл Саян Кая и Юсуф Зия Йълмаз.

Партията на Ердоган претърпя поражение на изборите за първи път от 2002 г. Основната опозиционна Републиканска народна партия получи 37,76% от гласовете, докато ПСР получи 35,48%. Опозицията също се задържа в големи градове, включително Истанбул, Анкара, Измир, Анталия, след като спечели общинските избори през 2019 г. Турският президент призна поражението на своята партия и обеща да направи „сериозни изводи“ – във вторник под негово председателство ще се проведе заседание на изпълнителния комитет на управляващата партия, на което ще бъдат обявени резултатите от вота на 31 март да бъдат обсъдени.

Социолозите, коментирайки резултатите от изборите в Турция, отбелязват, че основните причини за поражението на ПСР се крият в икономическите проблеми в републиката и недоволството на местните жители от финансовото им състояние. „Необходимо е да върнем икономиката към нормалното, да решим проблема с пенсионерите, поскъпването на живота. Това е основната причина за поражението на AKP, необходими са сериозни промени в партията, в нея има хора, които са далеч от хората и ги гледат отвисоко. Партията трябва да се отърве от тях. Хората предупредиха властите и отдадоха кредит на опозицията“, пише в коментар проправителственият вестник Hürriyet, цитирано от ТАСС.

Изданието отбелязва, че недоверието към управляващата турска партия е изразено предимно от по-възрастните избиратели, които традиционно формират основата на електората на ПСР. Вестникът обръща внимание и на ниската избирателна активност на изборите в Турция (78,1%), като се посочва, че тя може да се дължи на неучастието в тях на представители на обществения сектор, които са недоволни от финансовото си състояние.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here