Йотова очаква състав на кабинет до събота, но и конституционна криза

0
12

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова се надява номинираният за служебен премиер Димитър Главчев да успее да предложи състав на правителство до събота – срок, който президентът му определи.

„Нямам никакъв поглед върху работата  разговорите с потенциални министри, но се надявам да успеят“, каза тя.

Йотова коментира, че в президентството не участват в съставянето на служебния кабинет и не консултират Главчев за имена на министри в проекта, предаде БНР.

„Румен Радев беше ясен, че според новите текстове в Конституцията, които се преправят в движение, днес няма никаква отговорност към съставянето на кабинет. Това искаха народните представители –  президентът да няма поглед към съдебната власт, очевидно има разделение на властите“, категорична бе вицепрезидентът.

„Ние спазваме буквата на закона, такава каквато е тя. Според мен никога в най новата-история няма такова посегателство върху Конституцията. България е изправена пред политическа, но и конституционна криза. Ще цитирам думите на Гиньо Ганев, според които „Конституцията не е пясък да носи отпечатъка на който и да е политик било той и реформатор“, добави Йотова.

При връчването на мандата в събота стана ясно, че Димитър Главчев е единствен сред всички кандидати за потенциални служебни премиери, декларирал съгласие да формира кабинет при консултациите с държавния глава. На въпрос как са щели да действат в президентството, ако председателят на Сметната палата не се беше съгласил, Йотова отговори: „Вероятно щяхме да се обърнем към Христо Иванов“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here