МВР обвини Атанас Атанасов в лъжа

0
4

 

През миналата седмица и от „Военно разузнаване“ обвиниха Атанасов в уронване на престижа на институцията

 

„Продължавайте политическите атаки към Министерството на вътрешните работи. Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединение“.

Това се насочва към позицията на Министерството на вътрешните работи. Ето какво пише още от Вътрешното ведомство:

Изненадващо разбираме, че МВР и в частност министърът носи отговорност за голям брой недействителни бюлетини. Подобно твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение.

За пореден път се налага да правилно уточнение, че ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани. Налице е трайно утвърдена практика за осигуряване на изборния процес независимо, от вида на вота. Преди всички избори, едно от първите действия е създадено на щаб, който организира, координира и контролира всички охранителни мерки, включително оперативно и явно противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите. Този щаб се ръководи не от министъра или члена на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура, какъвто е главният секретар.

Безпочвените и гласовни атаки, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуването на гласове, категорично не отговарят на истината. Резултатите от вложените усилия са недвусмислени – близо два пъти е нараснал броят на формираните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г. Отчетът е представен именно от главния секретар на МВР.

Разпространените неистини са пореден опит за ограничаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. Труд, който преди, по време и след това произведени на изборите, не е критикуван от народния представител Атанас Атанасов.

Поводът за реакцията на министерството е изказването на Атанасов, в който критикува структурата по следния начин: „Искам да ви кажа два факта. местните избори са имали между 400 000 и 500 000 недействителни гласа и няма нито една реална операция за неутрализиране на купуването на гласове. Това показва, че този министър не е надежден. В крайна сметка служебният министър-председател трябва да чуе гласа на всички политически сили“ , каза в кулоарите на парламента ген. Атанасов.

През миналата седмица и от „Военно разузнаване“ обвиниха Атанасов в уронване на престижа на институцията.

В неделя СФС на МВР също разпространи своята позиция, в която разкритикува политическите атаки срещу ведомството в навечерието на поредните предстоящи избори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here