Патрушев: НАТО не се колебае да използва терористи за своите интереси

0
8

 

Северноатлантическият алианс (НАТО) не се колебае да използва терористични организации за своите интереси. Това мнение изрази секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев в интервю за aif.ru.

„Алиансът не се колебае да използва терористични организации за своите интереси“, каза Патрушев. Според него Северноатлантическият алианс се използва като инструмент на Вашингтон за водене на „хибридни войни“. Той отбеляза, че неговите членове послушно изпълняват инструкции за прилагане на икономически санкции, замразяване на финансови ресурси, извършване на разузнавателни дейности, психологически операции и кибератаки и участват в действия за подкопаване и дезорганизиране на системата на публичната администрация на страни, които не са съгласни с политиките на англосаксонците.

„Няма да се задълбочавам в кървавата история на НАТО, но трябва да я познавате, за да разберете същността на Алианса като стабилен, дългогодишен източник на опасности, кризи и конфликти“, казва в интервюто Патрушев.

„Цялата политика на НАТО се основава на инструкции от Вашингтон. Той използва съюза, за да поддържа въоръженото си присъствие в Европа и за да демонстрира подкрепата на своите сателити за неговата незаменима роля в гарантирането на сигурността на този континент“.

„През 90-те години членовете на НАТО умишлено се опитваха да ни убедят, че са прагматици, заинтересовани от единно военно-политическо сътрудничество с Русия и поддържане на мира и стабилността в Европа. Всъщност Западът разглеждаше разпадането на Съветския съюз само като един от етапите на конфронтацията с Русия. Отслабването на страната ни като икономически и политически конкурент и последващото ѝ премахване от политическата карта на света чрез разчленяване са дългогодишни стратегически цели на Вашингтон, Лондон и контролираните от тях страни от колективния Запад. Именно затова чиновниците в Брюксел определиха държавата ни като основен източник на заплахи за европейската сигурност и изрично заложиха това в стратегическата концепция на НАТО“, посочва Николай Патрушев.

По думите му, „НАТО системно укрепва военния си потенциал по нашите граници от Баренцово до Черно море. В изказванията на лидерите на страните от блока и в документи дори се появи терминът „Източен фланг на НАТО“, който включва всички страни от Източна Европа, граничещи с Русия и съюзнически Беларус, както и Румъния, а напоследък Швеция и Финландия“. Само през миналата година НАТО и неговите страни членки са провели 130 коалиционни и над 1000 национални военни учения и тренировки. „Забележете, не за десетилетие, а за една година, 2023 г.“, подчертава шефът на руския Съвет за сигурност.

„Северноатлантическият алианс де факто е страна в украинския конфликт и активно участва в организирането на неонацистки обстрели на руски територии. В нейните рамки се вземат колективни решения за нови доставки на оръжия с увеличаване на техните технически и далекобойни възможности, а инструкторите на НАТО в няколко страни обучават наемници и диверсанти за участието им в антируските операции“, казва още Николай Патрушев.“Плановете на САЩ и НАТО включват запазване на Украйна, или поне на част от нея, като антируска територия, изцяло под техен контрол, изцяло посветена на обслужването на интересите на Северноатлантическия блок. В тази връзка задачите по демилитаризация на Украйна остават актуални“, заключава Патрушев.

Източник: ТАСС, aif.ru, Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here