Украйна в безизходица: намалява възрастта за мобилизация

0
7

 

През декември от ВСУ обявиха, че са ѝ нужни още 500 000 души, за да поддържа отбранителните си усилия. Ще се налагат високи глоби за неявяване пред комисиите

 

Украинският президент Володимир Зеленски е подписал закон, с който възрастта за мобилизация в армията се сваля до 25 години. Това съобщи Ройтерс, като цитира уебсайтът на парламента в Киев.

Украинската агенция УНИАН изтъква, че законът влиза в сила на следващия ден след като е подписан, предава БНР.

Предложението беше внесено в законодателния орган на още през миналата година. През декември от армията обявиха, че са ѝ нужни още 500 000 души, за да поддържа отбранителните си усилия.

По това време, според медийни оценки, Украйна вече беше мобилизирала 1 милион души, а президентът  Зеленски беше заявил, че иска да чуе още аргументи за намаляване на наборната възраст.

До такова все пак се стига и след успехи на Русия на източния фронт в Украйна през последните месеци.

Други предложенията, засягащи мобилизацията, които бяха внесени от правителството в Радата в самия край на миналата година, предполагат по-високи глоби за избягване на наборните комисии, както и конфискации на имущество, замразяване на банкови сметки и анулиране на паспортите на годни за военна служба украинци, които са напуснали страната.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here