Антибългарската дискусия за спасяването на българските евреи е отменена

0
26

 

  • Костадин Костадинов: Историята на България е свещена, никой няма да я пипа с мръсните си ръце
  • Красимир Каракачанов: С помощта на СУ антибългарски учени искат да отрекат спасяването на българските евреи

Конфликтна среща-дискусия, озаглавена „Патология на едно честване“, която беше планирана да се проведе днес, 3 април т.г. в Ректората на Софийския университет, е отменена. Според информация от Културния център на Алма матер, отлагането е поради „съображения за сигурност и ще се състои в друг формат“, предава faktor.bg.

Организатори на събитието бяха Румен Аврамов (икономист), Александър Везенков (историк), Иванка Гезенко (архивист), Еми Барух (журналист), Стефан Дечев (историк) и Стилиян Йотов (философ). Домакин на мероприятието бе Културен център „Св. Климент Охридски“ с председател Александър Кьосев.

Тезите на организаторите напълно съвпадат с антибългарските тези на сръбската пропаганда, които са официална политика днес на властите в Скопие.

През последните дни в страната множество учени и общественици публично осъдиха тази предстоящата дискусия, защото според тях тя е имала за цел да внуши, че през Втората световна война България не е спасила българските евреи, а е извършвала държавен и системен антисемитизъм, който продължавал и в ново време.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е историк, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“, д-р по международно право и международни отношения, коментира във фейсбук профила си, че организаторите са групичка ревизионисти, които създават алтернативен прочит на българската история, с което на практика грубо се фалшифицира самата история.

„В тази групичка присъстват лица, наричащи себе си учени, които твърдят, че българският език произлиза от македонския и че населението в Македония и Западните покрайнини не е българско, защото още през XIX век то имало аморфно национално съзнание и следователно България няма никакви основания днес да настоява за защита на човешките права на това население в днешна Република Северна Македония“, пише Каракачанов.

Според него целта на тази „научна“ дискусия е да бъде отречена ролята на Царство България за спасяването на близо 50 хиляди евреи през Втората световна война и България да бъде наредена в редицата на виновните за провеждането на Холокоста в Европа и осъдена да заплаща репарации като държава престъпник и убиец.

„За тези хора научните факти нямат значение. Няма значение и мнението на редица израелски учени и цялата общност на българските евреи, живеещи в Израел, които през последните 80 години изразяват своята признателност и благодарност към България и българския народ за спасяването на българските евреи. За тези хора по-важното е да бъдат забелязани и вероятно щедро възнаградени за своя „научен“ принос в отцеругателстото“, пише Каракачанов.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов направи изказване от трибуната на Народното събрание:

„Днес една шайка самозванци ще направят честване, т.е. не честване, поругаване на българската национална и историческа памет, опитвайки се да зачеркнат най-големия принос в историята на човечеството през последните 100 години. Според Румен Аврамов – икономист, Александър Везенков – историк, Иванка Гезенко – архивист, Еми Барух – журналист, Стефан Дечев – историк, Стилиян Йотов – философ и Александър Кьосев, специалист по всичко, спасяването на българските евреи всъщност не се е случило и на практика ние като народ трябва да поднесем извинения на българските евреи заради гоненията, на които са били подложени от страна на българската държава по време на Втората световна война. Нещо повече, тези хора си позволяват да отправят откровени обвинения към българската държава за това, че тя все още не се е извинила и не е поела отговорността за депортирането на евреите“, каза Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

Той подчерта, че е в ход огромна фалшификация на българската история, след като според изброените хора спасение на българските евреи не е имало.

„Наглостта на тези стига до там да обвиняват българската държава, че българската власт съзнателно и целенасочено е депортирала в лагерите на смъртта повече от 10 000 евреи, които са населявали тези земи. Това е грозна, антибългарска и античовешка лъжа“, коментира още Костадинов.

Той не пропусна да отбележи имената на няколко достойни евреи и български евреи, включително, които са доказали в годините назад със своите собствени научни трудове огромния принос, както на българския народ и на българската държава, така и на българската църква и на българския цар по това време – Борис III, за спасяването на българските евреи, което е събитие без аналог в човешката история.

„Михаел Бар-Зоар, полковник Самуел Рафаел, Самуил Ардити, когото имам честта да познавам, и много други още достойни евреи, които защитават с гордо вдигнати глави както българската чест, така и честта на собствения си народ. Поклон пред тях и същевременно позор за тези, които в момента, днес, в най-старата българска академична институция, ще омацат с кал името на България за пореден път“, допълни Костадин Костадинов и се обърна към еврейската организация в България „Шалом“ и към ректора на Софийския университет – професор Георги Вълчев, да се разграничат от това, което се случва.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here