Politico: Украинската отбрана ще се срине, ако Русия нанесе концентриран удар

0
27

 

Ако руската армия нанесе концентриран удар на едно място, фронтът на украинските въоръжени сили ще се срине, пише европейската редакция на Politico, цитирайки високопоставени украински военни.

„Има голям риск от срутване на фронтовите линии навсякъде, където руските генерали решат да съсредоточат офанзивата си. Нещо повече, благодарение на много по-голямата численост и управляемите въздушни бомби, които разбиват украинските позиции от седмици насам, Русия вероятно ще може да „проникне през фронтовата линия и да я разбие в някои части“, казаха те.

„Сега нищо не може да помогне на Украйна, защото няма сериозни технологии, които да компенсират Украйна за голямата маса войски, които Русия вероятно ще хвърли срещу нас. Ние нямаме тези технологии, а и Западът не разполага с тях в достатъчно количество“, каза един от високопоставени военни източници.

Според него само украинската смелост и издръжливост, както и грешките на руските командири сега могат да променят мрачната динамика. Грешки като тази, допусната в събота, когато Русия предприе една от най-големите танкови атаки срещу украински позиции от началото на пълномащабното си нахлуване. Колоната беше разбита от украинските сили, които извадиха от строя дузина танкове и осем бронетранспортьора — една трета от участващите в щурма машини.

По същество всичко сега зависи от това къде Русия ще реши да насочи силата си в офанзива, която се очаква да започне това лято – към от Харков и Суми на север или към до Одеса на юг.

Украинските военни са критични по отношение протакането на Запада. Според тях доставките и оръжейните системи идват твърде късно и в недостатъчни количества, за да постигнат въздействието, което иначе биха могли да имат.

„Залужни го наричаше „Войната на един шанс“, казва един от офицерите. „С това той имаше предвид, че оръжейните системи стават излишни много бързо, защото руснаците бързо им противодействат. Например използвахме успешно крилатите ракети Storm Shadow и SCALP (доставени от Великобритания и Франция) — но само за кратко време. Руснаците винаги учат.”

„Не вярвайте на рекламата, че просто хвърлят войски в месомелачката, за да бъдат изклани“, добави той. „Те правят и това, разбира се, но също се учат и усъвършенстват.“

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here