ДЪНО! Киев обяви автора на “Майстора и Маргарита” Михаил Булгаков за империалист и украинофоб

0
35

 

Според това заключение улиците, кръстени на него, трябва да бъдат преименувани, а паметниците да бъдат съборени

 

Институтът за национална памет на Украйна призна родения в Киев писател Михаил Булгаков за „украинофоб“ и обяви използването на името му за „пропаганда на руската имперска политика“.

В заключението на института се казва, че Михаил Булгаков е „империалист по своя мироглед и пламенен украинофоб“ (бел.ред.: украинофобът според Големия тълковен речник на украинския език е „противник, ненавистник на украинците и всичко украинско“).

Институтът съобщава, че „писателят, въпреки годините прекарани в Киев, презираше украинците и тяхната култура, мразеше украинското желание за независимост и се изказваше негативно за формирането на украинската държава и нейните лидери“.

Според заключението Булгаков „от всички руски писатели от онова време стои най-близо до сегашните идеолози на путинизма и оправданието на Кремъл за етноцида в Украйна“.

„В мирогледа си той беше на позицията на руския империализъм, белогвардейството и одобряваше експанзията на руския комунизъм“, смятат експертите на института.

В тази връзка институтът заявява, че „обекти (географски обекти, имена на юридически лица, паметници и мемориални знаци), посветени на Булгаков, съдържат символиката на руската имперска политика и по-нататъшното използване на името на Булгаков в наименованията на географски обекти и правни субекти, като в публичното пространство издигнатите паметници и мемориални знаци в негова чест са пропаганда на руската имперска политика.”

Според това заключение улиците, кръстени на него, трябва да бъдат преименувани, а паметниците да бъдат съборени.

Сигурно предстои публично горене на книги…

Владислав Наков, Фейсбук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here