Шефката на Митниците Петя Банкова остава в ареста

0
29

 

Директорът на агенция „Митници“ Петя Банкова остава за постоянно в ареста, реши Софийският градски съд. Банкова беше задържана тази седмица след акция на ДАНС. Заедно с нея бяха арестувани Марин и Стефан Димитрови, предаде БНР.

Тримата бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, а Банкова – и за търговия с влияние и подкупи. Според прокуратурата групата е действала от януари 2023 година до началото на април 2024 година.

Банкова и Стефан Димитров се явиха в съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. Преди заседанието третият задържан – Марин Димитров – беше откаран в болница. Обвиняем е и Никола Николов – Паскал, който е обявен за общодържавно издирване. Съдът остави Банкова и Димитров в ареста, защото може да повлияят на разследването и защото има разминаване между дадените показания и приложените доказателства, включително специални разузнавателни средства.

На влизане в съдебната зала Банкова отрече обвиненията.

От прокуратурата са приложили доказателства, включително от снимков и видеоматериал, за познанството между Банкова и Димитров.

Материалите по делото от Прокуратурата получили през последните 72 часа.

„Разбрах за действията, които се извършват, процесуални, от медиите. След няколко часа бях определен за наблюдаващ прокурор. Не мога да ви кажа нищо по-различно“.

Съдията посочи, че при разпита Банкова е отрекла да познава Марин и Стефан Димитрови, но това се разминавало с приложените свидетелски показания и информацията от използваните специални разузнавателни средства.

Адвокатите на Банкова обясниха, че тя не е знаела с какво се занимават Марин и Стефан Димитрови:

„Тя разбра, че това са лица, с които я е запознал служител на ДАНС, които познават Бойко Рашков, Калин Стоянов, Живко Коцев. Тя не предполага, че е възможно тези лица да имат престъпна деятелност“.
В съдебната зала беше изнесена информация за среща между директорката на агенция „Митници“ и главния секретар на МВР Живко Коцев, на която присъствал и Стефан Димитров. Имало и снимки от летище София, на които се вижда, че Димитров подарява на Коцев скъп часовник, стана ясно още в съдебната зала

По-рано, на влизане в залата, Банкова отрече да подкупвала някого.

Мярката за постоянен арест ще бъде обжалвана от защитата на обвиняемите пред Софийския апелативен съд.

Предстои да бъдат разпитани още свидетели по досъдебното производство.

Наблюдаващите прокурори обясниха, че разследването е на ранен етап, ще бъдат анализирани още доказателства и ще се прецени дали да бъде разширен кръгът на обвиняемите.

„Делото е на 3 дни и продължава разследването. Събират се доказателства. Ако се съберат други доказателства, няма пречка да бъдат повдигнати обвинения и други лица“ каза прокурор Илиян Точев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here