Ще отпуснат ли скоро САЩ помощ за Украйна? Заем, грант или използване на замразени руски активи?

0
22

 

 

Още поне месец – това е оптимистичната прогноза за срока, в който Конгресът във Вашингтон може да гласува законодателството, с което отпуска нов пакет помощ за Украйна. Вече месеци администрацията на президента Джо Байдън води преговори с републиканците за одобрение на 60 милиарда долара, които са от жизнено важно значение за подсилване на отбранителните сили на Киев.

През седмицата се появи надежда, че помощта може да бъде подложена на гласуване още на 9 април, когато Конгресът възобнови работата си, но тя бързо бе попарена заради трудните преговори и неясните детайли около пакета. В същото време за украинската армия, която изчерпва боеприпасите си, става все по-трудно да удържа позициите си. Все по-често противовъздушната отбрана на Украйна се пропуква, а това води до повече жертви и щети по цивилна инфраструктура.

В „Събота 150“ Ви предлагаме две мнения – на Чарлз Купчан, старши сътрудник в Съвета за международни отношения и професор в университета в Джорджтаун и Сара Харисън, старши изследовател в Международната кризисна група. И двамата експерти, с които разговаря Марта Младенова, са убедени, че до сделка между демократите и републиканците ще се стигне.

Сделка, но каква и кога? С какви козове, защото в превод фамилията на Доналд Тръмп означава именно „коз“, разполага Джо Байдън, който от месеци се опитва да прокара през Конгреса пакет от 60 милиарда долара за Киев?

„Много възможности са поставени на масата за преговори, включително част от необходимата помощ да бъде предоставена като заем вместо грант (т.е. безвъзмездно целево финансиране). Може би ще се стигне до използване на част от замразените руски активи, за да се закупи оръжие за Украйна. Говори се и за потенциална сделка, при която републиканците одобряват помощта за Киев в замяна на разрешение за изграждане на повече заводи за втечнен природен газ“.

Думите са на Чарлз Купчан, старши сътрудник в Съвета за международни отношения и професор в университета в Джорджтаун. В интервю за „Събота 150“ Купчан, който е убеден демократ и е бил част от администрацията на Барак Обама, изрази увереност, че Киев ще получи подкрепа:

„Струва ми се, че новият пакет ще бъде одобрен. Една от причините е, че републиканците не искат да бъдат обвинявани за руските успехи на бойното поле. Ако не се стигне до отпускането на нова американска помощ, Русия може да се окаже способна да пробие украинските отбранителни линии. Киев отчаяно се нуждае от още артилерия, противовъздушна отбрана и боеприпаси.

Новият пакет помощ за Украйна може да не е в размера, за който настоява Байдън. Вместо 60 милиарда долара, могат да бъдат одобрени например 40 милиарда. Убеден съм, че републиканците ще гласуват заедно с демократите и средствата ще потекат към Киев до около месец, защото ситуацията наистина е много спешна“.

Сара Харисън, старши изследовател в Международната кризисна група – една от големите неправителствени организации, също вярва, че ще се стигне до гласуване в подкрепа на помощ за Украйна. След разговора си с украинския президент Володимир Зеленски председателят на Камарата на представителите в Конгреса Майк Джонсън, който е от крилото на Тръмп, е осъзнал колко критична е ситуацията, смята Харисън.

„Председателят Джонсън се опитва да сближи позициите в собствената си партия между екстремистите, които следват съвета на Доналд Тръмп да не гласуват законодателството, необходимо да се отпусне помощта, и другата група – умерените републиканци, които силно подкрепят Украйна“.

Харисън вижда като потенциално поле за преговори премахването на мораториума върху нови лицензи за износ на втечнен природен газ от Съединените щати. За закупуването на оръжие за Украйна със замразени руски активи обаче има редица законови пречки, защото блокираните авоари са предназначени за следвоенно възстановяване, коментира още тя, но с условието, че всеки закон може да бъде променен. Отпускането на заем обаче е възможен компромис, убедени са и Сара Харисън, и Чарлз Купчан:

„Сред републиканците, особено сред най-силните привърженици на Тръмп, има политически импулс, според който Съединените щати трябва да хабят по-малко време и пари, за да решават чужди неволи и да отделят повече време и пари за собствените проблеми. Такъв пример е южната граница, през която все още преминава огромен брой мигранти. Тук има приоритети, които изискват финансиране. Ако част от помощта за Украйна е обособена като заем, а не като грант, целта е именно да се удовлетвори разбирането, че повече пари трябва да останат в Съединените щати. Честно казано, за мен това е просто прах в очите“.

Защото практически парите са несъбираеми с десетилетия напред, убеден е Купчан. Въпреки че при посещението си в Киев сенатор Линдзи Греъм загатна за идеята, засега условия по потенциален кредит не са разисквани в детайли. Най-вероятно ще става дума за кредитна линия, която след години ще бъде опростена, но в настоящата изострена политическа ситуация е по-лесна за представяне пред избирателите, коментира Купчан, който прилага още един аргумент за спешното изпращане на помощ за Киев.

„Много от средствата, които се предоставят на Украйна, се насочват към покупка на американски оръжия. В следствие на това се подпомагат американските компании, плащат се повече данъци и се осигуряват повече работни места на хората, заети в отбранителната индустрия“.

Европа трябва да се подготви за по-силна отбранителна индустрия, предупреждава Чарлз Купчан, когото помолих да коментира идеята на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за създаването на фонд от 100 милиарда долара в Алианса, а средствата от него да бъдат предоставени на Киев в следващите пет години. Част от съюзниците обаче вече изразиха скептицизъм:

„Да, мисля, че в Съединените щати ще има трудности. Конгресът е много чувствителен към идеята да прехвърли определени финансови ресурси и решението как да бъдат употребени – за която и да е международна организация. Все пак, ако накрая се стигне до създаването на някакъв механизъм, по-скоро го виждам като по-тясно сътрудничество на НАТО със страните от формата „Рамщайн“ за планиране и прехвърляне на военни ресурси към Украйна. Засега имаме просто предложение. Според мен то ще срещне сериозен отпор от страните – членки на НАТО, включително и от Съединените щати“.

Според Сара Харисън, идеята на Столтенберг за фонд в НАТО е много добра, но когато става дума за прехвърляне на пари или оръжия от страна на Съединените щати към международна организация или отделна държава, всичко трябва да бъде одобрено от Конгреса, а това в настоящия момент е изключително трудно. И докато светът се подготвя за завръщането на ултра крайния в разбиранията си Доналд Тръмп, питам Харисън, дали той може ли да стане по-умерен във вижданията и действията си, ако бъде преизбран:

„Ще бъде много трудно. През първия си мандат Тръмп се обгради с хора, които можеха да омекотят вижданията му и да ги върнат много по-близо до центъра в политическия спектър, особено за ключови теми като подкрепата за европейската сигурност. Сега обаче той изгуби доверието на много от републиканците, основно на хората с умерени убеждения. Ако се наложи да събира екип тази година, около него ще има единствено хора, които напълно споделят вижданията му“.

Възможно ли е Съединените щати напълно да изоставят Украйна и дори да напуснат НАТО? Чарлз Купчан разсъждава върху това какъв би бил потенциалният интерес на Тръмп Вашингтон да напусне Алианса:

„Тръмп си е Тръмп. Непредсказуем е. Ако бъде преизбран, можем да очакваме всичко. Дали мисля, че реално е възможно Съединените щати да напуснат НАТО, ако Тръмп се върне в Белия дом? Не! По-скоро той използва тази заплаха, за да накара европейските съюзници да инвестират повече в отбрана.

В крайна сметка Тръмп е политик и иска да извърши определени действия, които облагодетелстват неговия политически интерес. Не виждам по какъв начин напускането на НАТО би обслужило политическите му интереси. НАТО се радва на огромна подкрепа и сред демократите, и сред републиканците. Руската инвазия в Украйна подсили стратегическата важност на Алианса за Съединените щати и избирателите го осъзнават“.

Членството в НАТО носи предсказуемост, каквато Тръмп харесва в партньорите си, но не демонстрира в собственото си поведение. Освен това е стратегическо важно за военната индустрия, която е ключова за американската икономика, а Тръмп – освен политик е и бизнесмен. Каква ще е неговата сделка за Украйна?

„Не знаем какво ще се случи, ако Тръмп се върне в Белия дом. Мисля, че той е убеден, че още в първия си ден като президент ще се обади на Путин и ще постигне сделка за край на войната срещу Украйна. Честно, Тръмп се самозаблуждава. Путин е много костелив орех.

Сделката, която Тръмп е убеден, че ще може да договори с Кремъл, е твърде вероятно да не удовлетворява Путин. Тогава стратегията на Съединените щати под ръководството на Тръмп за войната на Русия срещу Украйна най-вероятно няма да се промени много спрямо тази при Байдън“.

Вашингтон подкрепя от много години Украйна и през ръцете на Тръмп като президент са минали много документи, които след това са довели до помощ за Киев, коментира Сара Харисън, но припомня, че не всеки път това се е случвало безпроблемно. Сега обаче залогът е много по-голям – суверенитетът и независимостта на Украйна.

„Бившият президент Тръмп би имал интерес да вземе участие в „мирна сделка“ за бъдещето на Украйна. Напълно отговаря на егото му да търси участие в нещо толкова важно като преговори за мир между Русия и Украйна. Със сигурност би изтъкнал ролята на Съединените щати в преговорите. Под въпрос обаче е дали в съзнанието му е най-добрият вариант за защитата на интересите на Украйна“.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here