Проф. Янаки Стоилов: От 40 години едва ли е имало такъв упадък на политиката и държавността

0
33

 

Смятам, че се надцениха възможностите на това, което се лансираше – тези, които искаха да се борят срещу статуквото, да го привлекат на своя страна, да го рекламират като необходимо, а накрая като се видя какви са резултатите, да се върнат на изходните позиции. Те отново ще предлагат същото – да се борят помежду си, а след това – етикет „евроатлантизъм“

 

„Наблюдаваме практическата реализация на част от направените промени в Конституцията. Начинът, по който се конструира служебното правителство е различен. То ще бъде назначено от президента, но не по негов избор“, обясни в предаването „120 минути“ по bTV конституционният съдия проф. Янаки Стоилов, бивш служебен министър на правосъдието.

„След като президентът определи кандидата за министър-председател, бяха оповестени имената на кандидатите за министри. Остава в началото на другата седмица да завери този списък – нещо като високопоставен нотариус, за да стартира. България е определена като република с парламентарно управление, но точно в периоди на парламентарна криза, президентът излиза на сцената, говорим преди промените в Конституцията, и политическата отговорност се пренася върху държавния глава, за да може в тези няколко месеца до изборите да има институция, която да носи отговорност“, посочи той.

„Оказа се, че за част от набелязаните личности за служебен премиер заради длъжностите, които заемат, има европейски несъвместимости на длъжности. Самото им вписване в Конституцията не е достатъчно, за да изпълняват тази роля. Част от въпросите ще се поставят и след изборите. Сигурно вие също не мислите, че един човек, дори и с богатия професионален и политически опит на Димитър Главчев, може за по-малко от седмица да сформира кабинет от 20 души с хора във всички сектори на управлението. Още по-малко това могат да направят лица от другите длъжности“, каза Янаки Стоилов.

„Служебният кабинет ще има правомощията на редовното правителство. Следващите седмици на парламента ще бъдат използвани по начина, по който видяхме през последните дни. Парламентарните групи ще проявят активна кампания и взаимни обвинения за корупция“, коментира конституционният съдия.

„Ако в това производство, главният секретар на МВР има качеството на свидетел, независимо какъв, то само по себе си повдига въпроси. Той като висше длъжностно лице в системата на МВР може да разполага с много информация по сила на ръководните си функции. Ново ли е или старо производството? Аз се сещам за случая „Мишо-Бирата“. Тогава развръзка по него не настъпи. Част от героите не са живи. Тогава също ставаше дума за покровителстване от най-високо място през шефа на митниците. От 40 години едва ли е имало такъв упадък на политиката и държавността“, подчерта Янаки Стоилов.

„Необходимо е Николай Денков да подаде сигнал, ако има информация за натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев от прокуратурата. Нямаме друг орган. Смятам, че се надцениха възможностите на това, което се лансираше – тези, които искаха да се борят срещу статуквото, да го привлекат на своя страна, да го рекламират като необходимо, а накрая като се видя какви са резултатите, да се върнат на изходните позиции. Те отново ще предлагат същото – да се борят помежду си, а след това – етикет „евроатлантизъм“. Аз си спомням обществената енергия през 2021 година и как имаше подкрепа от българските граждани. Сега се върнахме 10 години назад. Отиването на избори е по-доброто. Една инфекция трябва да бъде лекувана“, каза още Стоилов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here