Дейвид Камерън се срещна с Тръмп преди разговорите си във Вашингтон

0
16

 

Британският външен министър Дейвид Камерън се срещна с бившия американски президент Доналд Тръмп във Флорида в началото на посещението си в САЩ.

Лорд Камерън е в САЩ за разговори с висши държавни служители относно войните в Газа и Украйна. Не е необичайно външните министри да се срещат с опозиционни кандидати по време на посещения в чужбина, коментира Би Би Си. Медията обаче припомни, че в миналото отношенията между Камерън и Тръмп не са били добри.

В мемоарите си, публикувани през 2019 година, Камерън пише, че намира за „депресиращо“, че Тръмп може да спечели президентските избори и че това се дължи на неговите „протекционистки, ксенофобски и женомразки деяния“. Тогава Тръмп отговори, че не смята, че може да има добри отношения с Камерън.

По време на сегашното си посещение Дейвид Камерън ще разговаря с американския си колега Антъни Блинкън за подкрепата за Украйна и осигуряването на стабилност в Близкия изток. Двамата ще обсъдят и инцидента, при който в Газа бяха убити хуманитарни работници.

Републиканските законодатели блокират предложения пакет от 60 милиарда долара военна помощ за Украйна от месеци. Членовете на Републиканската партия в Камарата на представителите обещаха да гласуват против пакета, ако преди това не бъде одобрено допълнително финансиране за граничната сигурност на САЩ.

Дейвид Камерън публично настоя републиканците да подкрепят пакета, което предизвика гневната реакция на някои от тях, които дори си послужиха с нецензурни изрази. В статия британският дипломат бе предупредил САЩ да не показват „слабостта, проявена срещу Хитлер през 30-те години на миналия век“.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here