Извънредно заседание на НС: Служебният кабинет полага клетва

0
29

 

За първи път служебно правителство ще се закълне в Народното събрание

 

В 09.00 ч. днес кабинетът „Главчев” ще положи клетва на извънредно заседание в Народното събрание, което е съгласно новите текстове в Конституцията и се случва за първи път. По старите правила служебните правителства се заклеваха пред президента, който ги избираше.

Преди клетвата президентът Румен Радев трябва да издаде три указа – за назначаване на правителството и за насрочване на избори за национален и за европейски парламент. Вотът ще е 2 в 1 – на 9 юни.

Димитър Главчев запази четирима от редовните министри в състава на служебния кабинет. Очакваше се до края на вчерашния ден бъдещият служебен премиер да уведоми президента за финалния списък с министри.

От указа на държавния глава ще стане ясно дали ще има промени в имената. Четирима министри от кабинета „Денков“ остават и в служебното правителство– вътрешният Калин Стоянов, транспортният Георги Гвоздейков, на земеделието Кирил Вътев и на образованието Галин Цоков.

В понеделник вечерта пред сградата на МВР имаше протест и контрапротест срещу оставането на Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Най-остри в реакцията си са от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България”. Те настояват президента Румен Радев да не подписва указа, ако в него остане Калин Стоянов като вътрешен министър.

Засега няма информация за промени в състава му, обявен преди дни.

снимка: БГНЕС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here