Илон Мъск: Изкуственият интелект ще надмине човешкия до 2026 година

0
20

 

Изпълнителният директор Илон Мъск прогнозира развитието на изкуствен интелект, който е по-умен от най-умния човек, вероятно до следващата година или до 2026 г., съобщава „Труд“, цитирайки Reuters.

В широкообхватно интервю за социалната медийната платформа „X“ Мъск също така каза на главния изпълнителен директор на норвежкия държавен фонд (Norges Bank Investment Management) Николай Танген, че AI е ограничен от наличието на електричество и че следващата версия на Grok, AI чатбот на стартъпа xAI, се очаква да бъде обучена до месец май.

„Ако определите Общия изкуствен интелект (AGI) като по-умен от най-умния човек, мисля, че това вероятно ще бъде факт следващата година или в рамките на две години“, отговори Мъск, когато беше попитан за графика за развитие на AGI.

Милиардерът, който също е съосновател на OpenAI, каза, че липсата на усъвършенствани чипове възпрепятства обучението на модела версия 2 на Grok.

Мъск основа xAI миналата година като съперник на OpenAI, който той съди за изоставяне на първоначалната си мисия да разработва AI в полза на човечеството, а не за печалба. OpenAI отрича обвиненията.

Мъск добави още, че добави, че докато недостигът на чипове беше голямо ограничение за развитието на AI досега, доставките на електроенергия ще бъдат от решаващо значение през следващите година или две.

Говорейки за електрическите превозни средства, Мъск повтори, че китайските производители на автомобили са „най-конкурентоспособните в света“ и поставят „най-трудните конкурентни предизвикателства“ пред Tesla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here