Ренета Инджова: Това не е служебно правителство, а договорен трансфер на власт

0
26

 

Институтът  на служебния кабинет е направен за посмешище. Това заяви пред БНР Ренета Инджова, служебен премиер в периода октомври 1994 г. – януари 1995 г.

„Не знаем кой носи политическата отговорност. Конституционният съд не желае да се произнесе по поправките в Конституцията. Ако в един момент каже, че те са антиконституционни, каква е легитимността на правителството?!“.

Провален министър-председател като Денков не сме имали, заяви още Инджова.

„Ако днес трябваше правилно да се приеме властта, новият министър-председател не трябваше да позволява този назидателен тон на Денков“.

Тя коментира разрастващия се скандал около главния секретар Живко Коцев.

„На ход са прокурорите. Можеше ли да се конституира правителство при съществуващата ситуация?“.

Инджова разсъждава и върху думите на акад. Денков, че корупцията в България е свързана с Русия.

„Всички шашкънии, които извършват, ги предприемат под принципите и лозунга на евроатлантическата принадлежност. Не са лоялни към никоя от организациите, в които членуват. Имаме правителство, което служи на всички чужди интереси, но не и на българските. Защо пък зад Русия да не бъде Китай? Имаме достатъчно основания да смятаме, че Асен Василев и сие имат и китайска връзка. Медиите са готови да плачат със сълзи – дали има бъдеще за ПП. Това ли е проблемът? Днес важното е всяко съмнение да бъде подложено на проверка“.

Ренета Инджова обаче смята ,че „никакви ревизии, никакви проверки няма да бъдат правени на действията на досегашното правителство“.

„То е имало за дейност единствено изсмукване на ресурсите от публичните фондове“.

Бившият премиер призова за „прочистване на България от миазмите на престъпността, които са се превърнали в политически модел“.

„Той добре мимикрира и ще продължи да съществува“.

Иска й се да вярва, че Димитър Главчев ще се опита да направи да се справи с този проблем.

„Наследството, което му се дава, е една виртуална структура. Това не е служебно правителство, а договорен трансфер на власт. Няма на разположение една лоялна и осъзнаваща медийна сфера, която би могла много да помогне“.

Инджова се надява съдиите също „да направят опит да се пробие многоглавата змия“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here