Русия и Китай засилват стратегическото сътрудничество, започват диалог за евразийската сигурност

0
15

 

Руският външен министър Сергей Лавров е на посещение в „ключовия дипломатически и икономически партньор“ на Москва – Китай.

Преговорите на руския външен министър Сергей Лавров в Пекин потвърдиха важността на укрепването на двустранния „пакет“ в интерес на укрепването на мира и стабилността в региона и на планетата като цяло, се казва в съобщение на руското външно министерство.

„Преговорите, проведени в Пекин в традиционно доверителна и приятелска атмосфера, демонстрираха сходството на вижданията на двете страни по основните световни процеси и потвърдиха важността на по-нататъшното укрепване на двустранните връзки в интерес на укрепването на мира и стабилността в региона и на планетата като цяло“, отбелязва отделът.

Посещението на Лавров следва този път на сближаване, при който китайският лидер Си Дзинпин отиде в Москва през март миналата година.

Русия и Китай се споразумяха да започнат диалог за сигурността в Евразийския регион, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговор с китайския външен министър Ван И в Пекин.

„Възниква задачата за формиране на евразийската сигурност“, каза Лавров на излъчвана по телевизията пресконференция след срещата с Ван И. С китайските ни приятели „постигнахме съгласие за започването на диалог с участието на други наши съмишленици по този въпрос“, добави той.

„От дълго време съществува структурата на евроатлантическата сигурност под формата на НАТО, но също така и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя просто сама се зачеркна от списъка на съответните структури, в рамките на които е възможно да се водят смислени преговори и да се договори нещо, основано на баланс на интереси“, каза още Лавров.

„Въпросът за формирането на евразийската сигурност става все по-актуален, както спомена и президентът Путин в своето послание към Федералното събрание“, заяви руският външен министър в Китай.

Първият дипломат на Китай заяви днес, че Пекин ще засили стратегическото сътрудничество с Москва и че двете страни трябва да застанат на страната на честността и справедливостта. Ван И заяви това на среща с руския си колега Сергей Лавров в Пекин.

Лавров пристигна в Китай за двудневна визита в понеделник – двете страни се стремят да засилят дипломатическите връзки на фона на руската война в Украйна.

Русия и Китай през последните години увеличават контактите си, а стратегическото им партньорство само се увеличава след инвазията в Украйна.

Но анализатори казват, че Китай държи надмощието в отношенията с Русия, а то нараства със задълбочаването на международната изолация на Москва.

На срещите днес външният министър Ван И обеща: „Китай ще подкрепя стабилното развитие на Русия под ръководството на Путин“.

„Пекин и Москва ще продължат да засилват стратегическото сътрудничество на световната сцена и ще си осигуряват силна подкрепа един на друг“, каза Ван и допълни:

„Под силното ръководство на президента Путин руският народ ще има светло бъдеще“.

Лавров на свой ред благодари на Китай за неговата „подкрепа“ след скорошното преизбиране на Путин на поста на избори с предрешен победител:

„Резултатите от вота потвърдиха дълбокото доверие на руския народ в нашия лидер и в продължаващите местни и външни политики“.

Лавров посочи още към западния натиск над двете страни и осъди „незаконните санкции“, които „по най-груб начин“ нарушават международните норми.

„Тази политика започва активно да се прилага и към Китай“, каза той и обвини Запада, че се опитва да попречи на „икономическите и технологични възможности за развитие на Китай с цел елиминиране на конкуренцията“.

източници: ТАСС, АПФ, Ройтерс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here