Българи са осъдени във Великобритания за крупна измама за 50 милиона паунда

0
23

 

Измамата на българските граждани се определя като най-голямата измама с обезщетения в правната история на Острова

 

Банда беше осъдена за най-голямата измама със социални помощи във Великобритания, струваща на данъкоплатеца повече от 50 милиона британски лири, пише The Telegraph, като подчертава, че това е „най-голямата измама с обезщетения правната история“ на страната.

Българските граждани Галина Николова (38 г.), Стоян Стоянов (27 г.), Цветка Тодорова (52 г.), Гюнеш Али (33 г.) и Патриция Панева (26 г.) са се признали за виновни за измама и пране на пари и за участието им в измама за милиони лири.

Петимата членове на организирана престъпна група с измама са поискали повече от 50 милиона британски лири (бел. ред.: 113 420 000 лева) в Universal Credit. За период от четири години и половина, между октомври 2016 г. и май 2021 г., групата е направила хиляди фалшиви искове, използвайки или реални хора, или чрез откраднати самоличности.

Тези твърдения са били подкрепени от фалшиви документи, включително фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. Ако исковете бивали отхвърлени, те се опитвали отново, докато не бъдат удовлетворени, пише британската медия.

Петимата членове на бандата, сред които Стоян Стоянов и Галина Николова лъжливо претендират за повече от 50 милиона паунда в Universal Credit

Българските граждани Патриция Панева (вляво), Цветка Тодорова (в средата) и Гюнеш Али (вдясно) са изправени пред години затвор за най-голямата измама с облаги във Великобритания

Като част от разследването полицията на Острова е идентифицирала три „фабрики за обезщетения“ в Лондон, откъдето произхождат повтарящи се фалшиви искове за обезщетения.

Парите, спечелени от тези измамни вземания, след това са били изпрани и изтеглени в брой, каза съдът.

Обвиняемите са били арестувани за първи път на 5 май 2021 г., когато са претърсени няколко имота. По време на тези претърсвания са открити и иззети стотици „опаковки с искове“, съдържащи фалшиви документи, както и пачки пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, кола от висок клас и скъпи дизайнерски стоки.

Един от петимата обвиняеми, Али, избяга в България, но беше екстрадиран обратно в Обединеното кралство на 25 февруари 2023 г., за да се изправи пред правосъдието.

„Този ​​случай е най-голямото съдебно преследване за измама със социални помощи, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс“, коментира прокурорът Бен Рийд, уточнявайки, че случаят е изисквал „тясна и ефективна работа“ между властите на Обединеното кралство и международните партньори в България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността – Евроюст.

„Подавайки хиляди неверни твърдения, организираните престъпници се обогатиха от държавни средства, предназначени за защита и помощ на най-уязвимите хора в нашето общество“, казва прокурорът.

По думите на Рийд, ще бъдат предприети процедури за конфискация срещу обвиняемите в опит да възстановят откраднатите пари.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here