Уволниха и шефа на АПИ заради незаконни действия

0
28

 

Незаконосъобразно са подписвани анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно са възлагани дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа

 

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова е уволнила днес председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ясен Йорданов. Причината са „установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия“. За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, досегашен член на Управителния съвет на АПИ.

Министър Коритарова взе решението си за освобождаване на инж. Йорданов, след като се запозна с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич, се посочва в прессъобщение на МРРБ.

Одитът е извършен от екип от служители на дирекция „Вътрешен одит“ и инспектората на МРРБ през март 2024 г. в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие в кабинета „Денков“ Андрей Цеков. Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., договорите за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени. Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22 декември 2023 г. В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022 г. с до 50%.

На 1 април одитният доклад е изпратен на председателя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Дали същия ще бъде даден на прокурор за сега не е ясно? Припомняме, че срещу него имаше поредица от сигнали за незаконосъобразни действия. MEDIAMALL публикува и одитни доклади на самото министерство.

Свързани теми:

Кой е „Нотариуса“ в АПИ и ще се заеме ли прокуратурата с него? Част-1 (ДОКУМЕНТИ)

Кой е “Нотариуса” в АПИ и ще се заеме ли прокуратурата с него – част 2 (Документи)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here