Ако ще се чисти корупцията в институциите, да не се подминава и Министерството на спорта

0
21

 

Защо Даниела Дашева е още заместник-министър след арестите в спортното ведомство и след показания, че подкупът е бил за нея?

 

„В кабинета ми нямаше корупция, категорично не“. Това заявява в телевизионно интервю на 31 март премиерът в оставка Николай Денков. На 8 април пък пред посланици Денков заявява, че… „Русия е виновна за корупцията в България“.

За корупционния скандал в Агенция „Митници“ и с вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев същият този Денков – Академик, заяви, че не вижда нищо нередно в това главен секретар на МВР да приема скъпи подаръци от приятели, пък било то и контрабандисти.

Пълна неадекватност! През последните дни станахме свидетели на разкрития за потресаваща корупция на високи постове в управлението и то от лица на „Промяната“, която дойде с обещанието да се бори именно с корупцията и мафията. Оказа се, че такава има само когато не са в нея. Иначе защо Денков ще твърди, че в неговото правителство не е имало корупция?

Нищо, че шефката на Агенция „Митници“, назначена от Асен Василев, е в ареста за участие в ОПГ.

Нищо, че главният секретар на МВР, назначен от ПП, демонстрира с приятелството си с видни контрабандисти и материални придобивки, вместо да се бори с незаконните канали.

Нищо, че и шефът на АПИ Ясен Йорданов беше уволнен вчера заради незаконно подписвани анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50% и куп други нарушения.

Нищо, че и бившият министър на електронното управление Александър Йоловски казва пред следствието: „Кирил Петков, Асен Василев, Божанков и Величков ми подаваха фирмите, които трябва да печелят поръчки“, както и че Кирил Петков е заплашвал него и семейството му.

Няма корупция, по думите на Денков!

Нищо, че и бюджетът е издънен от финансовия гений от Хасково Асен Василев, заради когото тепърва ще гърмят бомби и в енергетиката.

Да не говорим, че всичко изброено е само върхът на айсберга. Защо, например, напълно затихна историята с арестите заради подкупи в Министерството на младежта и спорта? В края на декември миналата година Апелативен съд – София е взел под внимание показанията на председателя на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, който е дал подкупа и е сигнализирал органите на реда. А показанията му гласят, че парите е следвало да бъдат предадени на длъжностно лице с името Емилия, както и на заместник-министър на спорта, посочен с името Даниела (б.ред. вероятно става дума за Даниела Дашева, тъй като друга Даниела в ръководството на ведомството няма).

И към момента г-жа Даниела Дашева е несменяем заместник-министър на спорта. Безспорно тя има впечатляваща биография. Но от години в спортните среди се знае, че именно тя „коли и беси“ в спортното ведомство, именно от нея зависи разпределението на средствата за федерациите, именно с нея се съобразява и всеки следващ министър. Точно затова остава висящ въпросът: какво стана след шумните арести пред Министерството на младежта и спорта и защо след като някой директно е казал, че ѝ носи подкуп, г-жа Дашева е още заместник-министър? 60 хиляди лева все пак са повече от 50-те хиляди, колкото е часовникът от контрабандистите за главния секретар на МВР. А и няма гаранция, че федерацията по вдигане на тежести е единствената, която е носила подкуп. Друга федерация едва ли ще си признае, защото е „в ръцете“ на реалния шеф в спортното ведомство.

Парите в спорта може и да не са съизмерими с парите от наркоканалите и контрабандните цигари, или пък с обществените поръчки в пътното строителство, но пък именно спортът все още е този, на който се надяваме да се чуе българският химн по световните стадиони.

Дали новото служебно правителство ще бръкне по-дълбоко в корупцията, която заварва в различните ведомства, е въпрос само на желание. И на необвързаност и липса на зависимости. Другият вариант е служебният министър на спорта Георги Глушков, като баскетболист, да не закача друг баскетболист, каквато е Дашева. Все пак гарван гарвану око не вади.

източник: Мediamall

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here