Байдън обмисля да свали обвиненията от Джулиан Асандж

0
13

 

Асандж е преследван от САЩ за публикуване на поверителни военни записи

 

Съединените щати обмислят да свалят обвиненията от Джулиан Асандж. Това потвърди президентът Джо Байдън, който заяви, че разглежда отправеното искане, съобщава CNN.

През февруари австралийският парламент одобри предложение, призоваващо Асандж да бъде освободен в родната си страна Австралия. Запитан в сряда за призива на Австралия да прекрати съдебното преследване на Асандж, Байдън каза пред репортери в Белия дом: „Обмисляме го“.

CNN се обърна към Съвета за национална сигурност за допълнителен коментар относно думите на президента. Американските власти твърдят, че 52-годишният Асандж е изложил животи на риск, като е публикувал секретни военни документи и от години искат екстрадирането му по обвинения в шпионаж. Асандж е преследван от САЩ за публикуване на поверителни военни записи, предоставени от бившия анализатор на военното разузнаване Челси Манинг през 2010 и 2011 г.

Джулиан Асандж обаче настоява, че разкритията които прави чрез „Уикилийкс” са разследваща журналистика. Съединените щати го обвиняват, че на практика се занимава със шпионска дейност.

Американският войник, който през 2010 г. му предостави документи, уличаващи армията във военни престъпления, получи 35-годишна присъда. Но няколко години по-късно тогавашният президент Барак Обама я опрости.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here