Джендър съветник в украинската армия: Да мобилизираме жените, момиченцата да свикват от малки с военно дело

0
20

 

Украйна трябва да приеме политика за набиране на жени на военна служба по израелския модел. Страната също трябва да се подготви за факта, че жените ще трябва да бъдат мобилизирани през следващите години. Това заяви Оксана Григориева, съветник по джендър въпросите на командващия Сухопътните войски, в интервю за The Times, предава „Фокус“.

„Нашата конституция гласи, че задължението на всеки украинец е да защитава страната си, така че е правилно жените също да служат. Северната ни съседка няма да изчезне просто така. В продължение на стотици години те са ни нападали многократно. Подобно на Израел, ние трябва бъдем подготвени за това, а това означава, че трябва да обучаваме мъжете и жените да бъдат готови за война“, казва съветникът.

Отбелязва се, че сред жените, които служат в украинската армия, по-малко от една десета изпълняват активни бойни задачи, а останалите работят като лекари, разузнавачи и администратори. Едва през 2018 г. на жените беше разрешено да заемат бойни позиции.

„Изминахме дълъг път по отношение на законодателството, но на практика все още има манталитет от старата школа. От училищна възраст нататък има разделение между момичета и момчета в страната: момчетата се учат на физически дейности, докато момичетата трябва да се ​​занимаваме с бродерия или домакинска работа, трябва да се промени и физически, и психологически, трябва да подготвим момичетата да защитават страната“, казва Григориева.

В същото време журналистите посочват, че Украйна бавно въвежда равенството между половете във въоръжените сили, а липсата на женски униформи все още е проблем, пред който са изправени много жени войници.

Сега има 65 000 жени, които служат в украинските въоръжени сили, според правителствени данни, което е с около 40% повече от 2021 г., година преди пълномащабното нахлуване на Русия. Почти всички от тях са доброволци, тъй като няма задължителна военна служба за жени, въпреки че жените с медицинско образование сега трябва да се регистрират в местния TCC.

Делът на жените военнослужещи в Украйна е по-нисък, отколкото в повечето страни от НАТО – 7,3%. През последните години делът на жените в редовните въоръжени сили на САЩ постоянно надвишава 17%, а във Великобритания – повече от 11%.

Източник: Агенция „Фокус“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here