Лавров: БРИКС действа като изразител на интересите на незападния свят

0
17

 

БРИКС действа като изразител на интересите на целия незападен свят, а основата на сътрудничеството на асоциацията е равнопоставеният диалог, зачитането на интересите на другите и зачитането на избора на страните за техния собствен път на развитие. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на среща с представители на парламентарните комисии по международните въпроси на страните членки на БРИКС, съобщават руски медии.

„Без преувеличение мога да кажа, че БРИКС днес действа като изразител на интересите на целия незападен свят“, каза още Лавров.

Според него Руската федерация смята за логичен и естествен нарастващият интерес на все повече страни от глобалния Юг към обединение.

„Въпросът вероятно е, че нашето сдружение не се опитва да преобърне обективните исторически процеси, процесите в случая – формирането на полицентричност, напротив, то се стреми по всякакъв начин да допринесе за тези процеси, да ръководи тези процеси, ако желаете, но да направи това не в свои тясно егоистични интереси, а в интерес не само на всички негови членове, но и на тези страни, които искат да взаимодействат с БРИКС“, отбеляза Лавров.

Той подчерта, че сътрудничеството на БРИКС се основава на „равен диалог, зачитане на избора на всяка страна за собствен път на развитие, зачитане на интересите на другите и фокус върху колективно търсене на решения на всички проблеми на нашето време“.

Групата БРИКС премина през две вълни на разширяване от основаването си през 2006 г. През 2011 г. към първоначалния състав, включващ Бразилия, Русия, Индия и Китай, се присъедини Република Южна Африка. През август 2023 г. шест нови членове бяха поканени да се присъединят към асоциацията, включително Аржентина, но в края на декември тя отказа да се присъедини. Пет нови членове на асоциацията – Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия – започнаха пълноценна работа в БРИКС на 1 януари 2024 г.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here