НАТО: Украйна не изпълнява условията за присъединяване към алианса

0
16

 

Украйна все още не е изпълнила условията, необходими за присъединяването ѝ към НАТО, заяви генерал Кристофър Каволи, главнокомандващ на обединените сили на Алианса в Европа.

„Политиката на НАТО, съгласувана между 32 държави, е, че когато дойде моментът и всички съюзници се съгласят, Украйна ще стане член на алианса. Но тези две условия все още не са изпълнени“, заяви Каволи по време на изслушване пред Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ, цитиран от ТАСС.

По време на изслушването генералът посочи и факта, че поражението на Украйна в конфликта с Руската федерация е близо, ако ситуацията с оръжейните доставки от Запада за Киев не се промени скоро.

Войната в Украйна достигна решаващ момент и ако САЩ не одобрят бързо блокираната от републиканците в Конгреса помощ до броени седмици превъзходството на Русия в снаряди ще достигне 10 към 1. Украйна може да остане без муниции за артилерията и за противовъздушната отбрана и не може да се подценява колко много тежък е моментът, заяви ген. Кристофър Каволи. Той бе поканен да говори пред конгресмените в момент, когато консервативният председател на Камарата на представители Майк Джонсън продължава да отказва да насрочи гласуване на пакет разходи, свързани с националната сигурност, в който около 60 млрд. долара са предвидени за украинската армия, 14 млрд. долара – за Израел, а останалите са за инициативи в района на Тихия океан и други.

„Ако едната страна може да стреля, а другата не може да отвърне на удара, губи страната, която не може да отвърне на удара. Така че залогът е много голям“, цитира ANews думите на ръководителя на НАТО в Европа.

На 8 април ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър заяви по време на брифинг, че Украйна може да се присъедини към НАТО след края на конфликта с Русия.

Преди това, на 4 април, украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви след заседание на Съвета Украйна-НАТО на ниво външни министри, че Украйна заслужава членство в Северноатлантическия алианс. По същото време се изказа и Блинкен. Той подчерта, че Украйна в крайна сметка ще се присъедини към Северноатлантическия алианс, тъй като неговите членове подкрепят това решение.

През февруари руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е обезпокоена от възможността Киев да бъде привлечен в блока, тъй като това пряко застрашава държавната сигурност. Той припомни, че Русия е била „постоянно заблуждавана по отношение на неразширяването на НАТО на изток.

Украйна подаде заявление за присъединяване към НАТО на 30 септември 2022 г. в рамките на ускорена процедура. Тогава президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че всъщност страната вече е в Алианса и отговаря на неговите стандарти. На 15 юни 2023 г. членовете на Европейския парламент приеха резолюция, в която призоваха НАТО да я покани да стане член.

 

Източник: „Известия“, Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here